Antena 3 CNN Externe Premierul Ungariei, Viktor Orban acuzat că ar fi fost informator comunist

Premierul Ungariei, Viktor Orban acuzat că ar fi fost informator comunist

orban.jpg
09 Mar 2015   •   18:28

Un om de afaceri ungar a sugerat că premierul Viktor Orban ar fi fost informator al serviciilor secrete comuniste. Partidul Socialist de opoziţie a cerut astfel imediat o reuniune a Comisiei pentru securitate naţională din Parlament, pentru a clarifica situaţia, relatează MTI.

Omul de afaceri Lajos Simicska a declarat duminică, într-un interviu pentru blogul Mandiner, că Orban a întocmit rapoarte despre el pentru autorităţile comuniste, în timp ce îşi efectuau serviciul militar în anii '80, dar că l-a informat despre acest lucru. Simicska a precizat că autorităţile din perioada comunistă l-au plasat sub supraveghere şi, în timp ce îşi efectua serviciul militar, i-au fost prezentate mai multe dosare. Orban i-a spus atunci că scrie rapoarte şi au discutat inclusiv despre detaliile pe care urma să le prezinte. După ce au terminat armata, Orban i-a spus lui Simicska că autorităţile au încercat să îl recruteze, dar el a refuzat. Atunci l-am crezut, dar "acum nu ştiu ce să cred", a adăugat omul de afaceri.

Biroul premierului a reacţionat furnizând documente care arată că lui Orban i s-a cerut să întocmească rapoarte pentru autorităţi, dar a refuzat. Premierul Viktor Orban a declarat luni că acuzaţiile omului de afaceri potrivit cărora el ar fi fost informator sunt motivate de duşmănie. "Faptele vorbesc de la sine, toate informaţiile sunt disponibile", a afirmat Orban, adăugând că e "trist" că "nemulţumirile personale pot face pe cineva să se coboare atât de jos". Premierul a precizat că nu este necesar ca politica ungară să se transforme într-un "circ".

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Ungaria comunism
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close