Anunţul premierului a luat prin surprindere congresul Partidului Socialist, care l-a reales totuşi preşedinte. Astfel, Gyurcsany va avea totuşi un cuvânt de spus în desemnarea succesorului său în fotoliul de prim-ministru. Principala formaţiune a opoziţiei de dreapta, Fidesz, a respins negocierile şi a cerut alegeri anticipate. Socialiştii ar putea, însă, reface coaliţia cu Partidul Liberal, care a funcţionat până anul trecut.
Reputaţia lui Gyurcsany a fost grav zdruncinată în 2006, când a recunoscut, într-un discurs, că a minţit în campania electorală în ceea ce priveşte situaţia economică a ţării. Evenimentul a atras după sine săptămâni întregi de proteste şi revolte sângeroase la Budapesta, care s-au soldat cu sute de răniţi. Rezultatele unui sondaj realizat recent arată Gyurcsany este susţinut doar de 18% dintre maghiari, cel mai mic procentaj al unui premier de după instaurarea democraţiei în Ungaria, în 1990.
Ungaria a fost lovită puternic de criza financiară, în urma căreia are mai mult de suferit decât celelalte ţări din fostul bloc comunist. Creşterea economică a Ungariei este estimată la -5% în 2009.
Antena3.ro