Autorităţile din Ungaria fac eforturi pentru a limita efectele catastrofei ecologice produse marţi, după ce rezervorul unei fabrici de alumină a cedat. Premierul Viktor Orban acuză o eroare umană şi cere o anchetă pentru descoperirea celor responsabili.
Cinci oameni au murit şi şase sunt daţi dispăruţi, după ce mai multe sate din Ungaria au fost inundate de substanţele toxice. Alte 100 de persoane au fost rănite. Catastrofa a fost provocată de rezervorul unei fabrici de alumină, care a cedat.
Poluarea s-ar putea întinde şi în zonele din împrejurimi, inclusiv în România. Potrivit autorităţilor, valul de reziduuri a ajuns deja în Dunăre.
În Ungaria, oamenii din zonele afectate trec printr-un adevărat coşmar. În regiunile afectate autorităţile au construit adăposturi temporare pentru sinistraţi, iar serviciile de pompieri le-au cerut locuitorilor să-şi evacueze locuinţele.
700.000 de metri cubi de reziduuri s-au împrăştiat când rezervorul fabricii de alumină a cedat. Oameni, maşini, case, poduri, totul a fost măturat în cale de apele toxice, care, potrivit specialiştilor, în contact cu pielea au efectul sodei caustice.
Premierul ungar Viktor Orban crede că dezastrul are la origine o eroare umană şi a dat asigurări că vinovaţii vor plăti.
"Am dat ordin ministrului de Interne să înceapă o investigaţie pentru a afla responsabilii. Nu avem nicio informaţie sigură la dispoziţie. Nu avem niciun semn care să arate că dezastrul ar avea cauze naturale", a spus premierul.
Imaginile din satelit realizate cu o zi înaintea scurgerii arată crăpături în digul situat în vestul Ungariei potrivit Greenpeace. Reprezentanţii organizaţiei consideră că rezervorul conţinea mai multe reziduuri decât era permis.
Antena 3