Economia Ungariei va creşte cu 4% în următorii ani, va ajunge la un nivel foarte scăzut al şomajului până în 2022, timp în care salariile vor creşte, şi nu mai are nevoie de fondurile de la Uniunea Europeană pentru a avea succes, a declarat marţi premierul ungar Viktor Orban, prezentându-şi agenda economică înaintea alegerilor parlamentare din aprilie, relatează Reuters.
Liderul conservator al Ungariei a intrat frecvent în conflict cu Bruxellesul din cauza unor legi care au sporit controlul asupra mass-media şi a politicilor anti-imigraţie. El a spus că Ungaria trebuie să rămână în Uniunea Europeană pentru a avea acces la pieţele acesteia, şi nu pentru că are nevoie de fondurile pe care le primeşte de la blocul comunitar.
Orban speră să obţină un al treilea mandat de premier la alegerile din aprilie, partidul său Fidesz fiind pe primul loc în sondajele de opinie. El face campanie cu un mesaj ferm anti-imigranţi şi cu promisiuni de subvenţii generoase din partea statului pentru familii şi de creştere a pensiilor.
Oficiali de la Bruxelles discută despre posibilitatea de a condiţiona o parte din fondurile comunitare pentru ţările membre de respectarea statului de drept, ca mijloc de a ţine sub control Ungaria, Polonia şi alte foste ţări comuniste unde partidele aflate la guvernare şi-au întărit controlul asupra mass-media şi asupra justiţiei în ultimii ani, reaminteşte Reuters.
Orban, care denunţă cu regularitate politicile UE privind imigraţia şi alte domenii, nu a cerut totuşi să se urmeze exemplul Marii Britanii, contributor net la bugetul UE care a votat pentru ieşirea din blocul comunitar.
"Nu de banii europenilor avem nevoie, ci de piaţa lor. De aceea trebuie să rămânem în UE", a spus Orban la o conferinţă pe teme economice.
El a declarat că numai "forţele care sprijină o intervenţie străină" susţin că fondurile UE sunt o precondiţie pentru succesul economic al Ungariei, dar şi că fondurile anuale de la Bruxelles au fost eclipsate de rezultatele economice bune ale Ungariei.
Ungaria a primit în 2015 fonduri de la UE de circa 5,6 miliarde de euro, contribuind cu numai 946 de milioane de euro, conform unor cifre ale Parlamentului European. Ungaria este astfel unul dintre statele cu cele mai mari beneficii nete din fonduri UE pe cap de locuitor. Primeşte de la Bruxelles circa 500 de euro de persoană reprezentând fonduri europene, comparativ cu un PIB per capita de circa 10.000 de euro.