După săptămâni de demonstraţii ce l-au forţat pe Abhisit să se refugieze la o bază militară, cele două părţi au stat la discuţii, dar au reiterat poziţiilor lor radical opuse.
"Cererea noastră este simplă: dizolvarea parlamentului pentru ca poporul să decidă din nou ," declara Veera Muksikapong, lider al protestului.
Abhisit însă a reiterat poziţia sa că dizolvarea parlamentului nu ar rezolva profunda criză politică. El a menţionat că trebuie să ia o decizie pe baza unui consens naţional, în care să fie incluse şi ?cămăşile roşii?- protestatarii.
Mii de demonstranţi s-au strâns în Bangkok aşteptând directive de la liderii lor dacă discuţiile eşuează. Mişcarea de protest constă în mare din susţinători ai fostului premier Thaksin Shinawatra, alungat în 2006 de un puci militar pentru corupţie.
Liderii protestului au caracterizat demonstraţiile ca o luptă între Tailanda rurală sărăcită şi elita din Bangkok. Grupul ?cămăşile roşii? consideră că Abhisit a ajuns ilegal la putere cu ajutorul armatei şi doar noi alegeri pot restabili integritatea democraţiei.
Aliaţii lui Thaksin au câştigat alegerile în decembrie 2007, dar două guverne au fost respinse de tribunal. Un vor al parlamentului l-a adus pe partidul lui Abhisit la putere în decembrie 2008
Iniţial Vejjajiva a refuzat să discute cu liderii cămăşilor roşii, după ce au ameninţat că vor trimite zeci de mii de adepţi la unitatea militară unde se refugiase. Uterior însă a acceptat discuţia şi deşi nu a respins posibilitatea unor alegeri anticipate, aprecia că nu este vremea pentru acestea.
Antena3.ro