Introducerea unei astfel de autorităţi ar ajuta considerabil la calmarea temerilor prvind Spania, întrucât ar fi un semnal clar că proiectul euro este ireversibil, a spus el.
Nu este pentru prima dată când un lider european propune o astfel de autoritate, dar dimensiunea şi problemele Spaniei - ţară considerată prea mare pentru a fi lăsată să se prăbuşească - ar putea accelera discuţiile înaintea unui summit al liderilor europeni programat pentru 28-29 iunie.
Perspectiva ieşirii Greciei din zona euro şi situaţia dezastruoasă a finanţelor Spaniei au determinat liderii europeni să ia în calcul, în grabă, măsuri precum o uniune bancară.
Germania, statul cu cea mai importantă contribuţie financiară la fondurile pentru stabilizarea zonei euro, şi alte ţări susţin, însă, că o astfel de decizie nu poate fi adoptată decât ca parte a unei uniuni fiscale mai puteric integrate şi a unei renunţări la suveranitate naţională.
Chltuielile în creştere ale aitorităţilor regionale şi problemele din sectorul bancar, destabilizat de prăbuşirea pieţei imobiliare în urmă cu patru ani, au urcat costurile de împrumut ale Spaniei la niveluri record şi au crescut speculaţiile că ţara ar putea ajunge să necesite ajutor financiar extern.
Prima de risc cerută de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni ale Spaniei a urcat vineri la cel mai ridicat nivel de la lansarea euro, de 5,48 puncte procentuale peste titlurile emise de Germania.
Guvernul spaniol a crescut taxele, a redus cheltuielile, ajutoarele sociale şi a ajutat băncile cu probleme, şi susţine că nu mai poate lua alte măsuri, iar UE trebuie să intervină pentru a atenua problemele de lichiditate ale ţării.