Antena 3 CNN Externe Premierul Sloveniei prezintă priorităţile preşedinţiei Uniunii Europene

Premierul Sloveniei prezintă priorităţile preşedinţiei Uniunii Europene

Premierul Sloveniei prezintă priorităţile preşedinţiei Uniunii Europene
16 Ian 2008   •   09:37

Premierul sloven Janez Jansa prezintă în faţa eurodeputaţilor priorităţile preşedinţiei Uniunii Europene, asigurată de ţara sa în primele 6 luni din acest an. În discursul său, premierul se referă în primul rând la problema Kosovo şi la o eventuală independenţă unilaterală. O altă prioritate a preşedinţiei slovene este menţinerea unităţii în interiorul Uniunii Europene, precum şi ratificarea Tratatului de la Lisabona. Într-o conferinţă de presă din capitala slovenă Ljubljana, Jansa a precizat că provincia „nu va obţine independenţa totală” şi a adăugat că o misiune europeană, concepută astfel încât să o înlocuiască pe cea a ONU, „nu va fi trimisă într-o ţară complet independentă şi suverană”.

De altfel, Voice of America menţionează că Jansa a precizat marţi că UE „va încerca să încheie Acordul de Stabilizare şi Asociere cu Serbia împreună cu Kosovo”, fapt ce dovedeşte că Uniunea încearcă să-i convingă pe kosovari să nu ceară independenţa.

Slovenia, actuala deţinătoare a preşedinţiei UE, consideră independenţa Kosovo inevitabilă, dar recunoaşte că sarcina de a obţine un acord al celor 25 de ţări membre UE nu este uşoară. Premierul sloven Janez Jansa a declarat că speră ca statutul provinciei Kosovo să fie soluţionat până la sfârşitul preşedinţiei sale, în iunie.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close