Antena 3 CNN Externe Premierul pro-rus al Slovaciei critică planul de victorie al lui Volodimir Zelenski și spune că este „controversat”

Premierul pro-rus al Slovaciei critică planul de victorie al lui Volodimir Zelenski și spune că este „controversat”

robert fico
Robert Fico a renunţat la politica guvernului anterior de a oferi sprijin material Ucrainei. FOTO: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    18 Oct 2024   •   17:08

Prim-ministrul pro-Putin al guvernului Slovaciei, Robert Fico, a criticat planul de victorie al Ucrainei drept „controversat”, într-o declarație făcută, vineri, la Bruxelles. Fico spune că nu crede că primirea Ucrainei în NATO este o idee bună, într-o nouă declarație în sprijinul retoricii uzuale a regimului de la Kremlin.

Fico a spus din nou că sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană dar că el consideră că primirea Ucrainei în NATO, ce constituie unul din punctele planului de victorie al lui Zelenski, ar putea duce la „declanşarea celui de-Al Treilea Război Mondial.

Potrivit liderului slovac, este vorba despre un „plan controversat” care „divizează statele membre”, din care motiv Consiliul European nu a adoptat o poziţie clară în privinţa lui.

Ca să se acopere, Fico a mai reluat afirmația că este de acord că Rusia a încălcat legislația internațională prin invadarea Ucrainei și încercarea de a-i anexa teritoriul. Totuşi, prim-ministrul slovac spune că nu agreează propuneri care stârnesc o „dezbatere deschisă”, cum sunt intrarea Ucrainei în NATO şi furnizarea către guvernul de la Kiev de rachete cu rază medie capabile să lovească ţinte în Rusia.

„Le-am spus tuturor liderilor UE, în prezenţa preşedintelui Zelenski, că filosofia guvernului condus de mine rămâne încă valabilă şi că noi dorim să ne concentrăm pe o cooperare semnificativă şi raţională cu Ucraina, al cărei rezultat nu ar trebui să fie uciderea, ci ajutorarea oamenilor în nevoie”, a continuat premierul pro-rus al Slovaciei.

El a adăugat că deja a patra şedinţă comună a guvernelor slovac şi ucrainean ar urma să se desfăşoare în ianuarie sau februarie în Slovacia.

×
Parteneri
x close