UPDATE: Consiliul de Miniştri al Spaniei a aprobat vineri dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri în regiunea Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunţat şeful executivului de la Madrid, Mariano Rajoy, transmite EFE.
Întreg guvernul catalan va fi de asemenea demis, a spus Rajoy, citat de dpa, anunţând măsurile adoptate împotriva conducerii regiunii secesioniste.
UPDATE: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Nu ne vom amesteca în această dezbatere hispano-spaniolă, dar nu aş dori ca mâine UE să se compună din 95 de state membre”
UPDATE: Steagul Spaniei a fost înlocuit cu cel catalan, la Primăria orașului Girona, după votul pentru independența Cataloniei, de vineri după-amiază. IMAGINILE AICI
UPDATE: Președintele catalan, Carles Puigdemont, face apel la calm și le cere separatiștilor să rămână liniștiți, în așteptarea deciziilor luate la nivelul Parlamentului de la Madrid.
"În zilele următoare trebuie să ne păstrăm valorile pacifiste și demnitatea. Stă în puterile noastre să ne construim republica. Astăzi, Parlamentul a îndeplinit dorința pentru care am luptat multă vreme, validată prin vot”, a spus Puigdemont, într-un cuvânt adresat mulțimii, referindu-se la referendumul de la 1 octombrie.
Cutremur pe bursă, după declararea independenţei de către Catalonia
Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.
UPDATE: Liderul catalan riscă până la 30 de ani de închisoare
Parchetul General al Spaniei va declanşa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru rebeliune, a anunţat vineri seară un purtător de cuvânt al Ministerului Public spaniol, la câteva ore după adoptarea de către parlamentul catalan a unei declaraţii de independenţă, transmite France Presse.
În conformitate cu legea penală spaniolă, rebeliunea poate fi pedepsită cu până la 30 de ani de închisoare, însă pedeapsa poate fi mai mică dacă actul nu duce la violență.
Statele Unite ale Americii: „Sprijinim unitatea Spaniei”
UPDATE: Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk, precizează, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, iar Spania rămâne singurul interlocutor în UE, scrie news.ro.
”Pentru Uniunea Europeană nimic nu se schimbă. Spania rămâne singurul nostru interlocutor şi sper că Guvernul spaniol va favoriza forţa argumentelor, nu argumentul forţei”, a scris Donald Tusk pe pagina sa de Facebook.
UPDATE: Senatul Spaniei a aprobat propunerea de preluare a controlului asupra Cataloniei, la scurt timp după votul pentru independență din parlamentul catalan. Astfel, premierul Mariano Rajoy a fost autorizat să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independenţa regiunii de Spania.
Este de aşteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea executivului catalan şi asumarea supravegherii directe a forţelor de poliţie catalane.
BREAKING: Spain's Senate approves proposals to take control of Catalonia shortly after Catalan parliament votes for independence.
— The Associated Press (@AP) 27 October 2017
Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici', transmit agenţiile internaţionale de presă.
Potrivit euronews.com, independența a fost votată cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două voturi au fost date „în alb”, a declarat Carme Forcadell, preşedinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri.
Catalan Parliament votes to start "constituent process" to split from Spain with 70 votes in favor https://t.co/wmuJ6I5rsP pic.twitter.com/UqYegraBR5
— euronews (@euronews) 27 October 2017
Rezoluția a fost înaintată de deputaţi ai formaţiunilor Junts pel Si (Uniţi pentru Da) şi CUP, partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont, care împreună au o majoritate în parlamentul regional, şi prevede 'constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic şi social'.
Mii de persoane care s-au adunat în faţa sediului Parlamentului catalan, în semn de suţinere faţă de independenţă, au izbuncit în urale şi au dansat după ce Legislativul a adoptat rezoliţia prin care spune că vrea să înfiinţeze o Republică independentă catalană.
Premierul spaniol: Vom restabili legalitatea în Catalonia
'Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia', a scris vineri pe Twitter premierul spaniol Mariano Rajoy, imediat după ce parlamentul regional al Cataloniei a votat declararea unilaterală a independenţei acestei regiuni, transmite AFP.
Liderul executivului de la Madrid i-a cerut în acelaşi mesaj populaţiei spaniole 'să-şi păstreze calmul'.
În acest timp, în Senatul spaniol continuă dezbaterile în urma cărora Rajoy aşteaptă să fie autorizat să activeze articolul 155 din Constituţie, în virtutea căruia autonomia Cataloniei va fi suspendată, iar liderul catalan Carles Puigdemont va fi destituit împreună cu întregul său guvern regional.
Liderul catalan Carles Puigdemont a anunţat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, şi că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenţei acestei provincii spaniole, în virtutea referendmului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol.
Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunţe explicit la autoproclamarea independenţei, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituţia Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.