Antena 3 CNN Externe Premierul Kosovo: "Acesta este ultimul week-end dinaintea independenţei"

Premierul Kosovo: "Acesta este ultimul week-end dinaintea independenţei"

Premierul Kosovo: "Acesta este ultimul week-end dinaintea independenţei"
09 Feb 2008   •   18:46

Premierul kosovar Hashim Thaci declară că acest week-end este ultimul dinaintea declarării independenţei. Oficialul nu a specificat o dată anume pentru momentul rupturii de Serbia, deşi Belgradul a aflat că aceasta s-ar putea întâmpla pe 17 februarie. Preşedintele Boris Tadic a declarat din nou că Serbia va anula decizia şi va folosi toate mijloacele legale şi diplomatice pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială. "Am stabilit o dată. Dar motivul pentru care nu o anunţăm este că în prezent, continuăm să aşteptăm sprijin şi recunoaştere din partea altor state UE. Atâta vreme cât avem 100 de ţări care ne sprijină, putem merge înainte, şi pot spune că acesta este ultimul week-end înainte ca provincia Kosovo să îşi declare independenţa'', a declarat Hashim Thaci, premierul provinciei Kosovo.

Preşedintele sârb declară însă că Belgradul îşi va apăra prin mijloace legale, integritatea teritorială. "Vom anula imediat această decizie, şi vom folosi toate instrumentele legale şi diplomatice pentru a ne apăra integritatea teritorială şi suveranitatea naţională. Repet. Vom reacţiona, nu declanşând un război, dar folosind instrumentele legale şi diplomatice", a declarat Boris Tadici, preşedintele Serbiei.

Ministrul sârb pentru Kosovo a declarat vineri că guvernul său are informaţii că liderii albanezi din Kosovo vor declara independenţa provinciei pe 17 februarie. Sursa informaţiei nu a fost însă divulgată. Diplomaţii occidentali se aşteaptă însă ca albanezii să facă mişcarea ceva mai târziu. Pentru cei 100.000 de etnici sârbi care trăiesc în Kosovo, viitorul este sub semnul incertitudinii.

Sunt hotărâţi să nu părăsească însă locul în care s-au născut. Naţionaliştii sârbi văd Kosovo ca pe leagănul istoric medieval al religiei şi statalităţii sârbeşti, iar Belgradul, susţinut de Moscova, se opune ferm unui Kosovo independent. Tensiunile interetnice s-au intensificat în Serbia, în aşteptarea declaraţiei de independenţă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close