Antena 3 CNN Externe Premierul Israelului: Am forţat-o pe Condoleezza Rice să se abţină la votul ONU privind încetarea focului în Gaza

Premierul Israelului: Am forţat-o pe Condoleezza Rice să se abţină la votul ONU privind încetarea focului în Gaza

1 minut de citit Publicat la 05:30 14 Ian 2009 Modificat la 05:30 14 Ian 2009
Premierul Israelului: Am forţat-o pe Condoleezza Rice să se abţină la votul ONU privind încetarea focului în Gaza
Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, dorea să voteze în favorea rezoluţiei ONU ce cerea încetarea focului în Gaza, dar premierul israelian a dojenit-o pentru aceasta şi a convins-o să se abţină, a declarat Ehud Olmert. El a precizat că din motive pe care nu le înţelege secretarul american de stat dorea să voteze în favoarea rezoluţiei. Olmert a explicat cum cu 10 minute înainte de votul de joi de la ONU l-a sunat pe preşedintele George Bush. A reuşit să îl scoată pe acesta de la o conferinţă în Philadelphia pentru a vorbi la telefon.
?L-au dat jos de pe podium, l-aau adus în altă sală şi am vorbit cu el. I-am spus că nu poate vota în favoarea rezoluţiei. El mi-a zis că nu ştie despre ce este vorba, nu a văzut documentul?, arăta Olmert care susţine că i-ar fi replicat preşedintelui american: ?eu sunt familiar cu el. Nu poţi vota în favoare. El i-a dat ordin secretarului de stat, iar ea nu a votat în favoare- o rezoluţie pe care ea a pregătit-o, a scris-o şi pentru care a făcut lobby?, susţine prim-ministrul israelian.
Casa Albă a anunţat după aceste declaraţii ale lui Olmert că relatarea sa nu este ?exactă?.
Săptămâna trecută înainte de votul din Consiliul de Securitate, statele arabe arătau că au o promisiune din partea lui Rice că va sprijini rezoluţia, pentru ca apoi să se răzgândească după o discuţie cu Bush.
Imediat după vot, Rice a plecat spre Washington fără a vorbi cu reporterii, iar purtătorul de cuvânt nu a răspuns la întrebările legate de motivul pentru care Rice nu şi-a respectat angajamentul faţă de statele arabe.
Documentul în cauză fusese elaborat de SUA, Franţa şi Marea Britanie, după discuţii de trei zile cu ţările arabe. 14 din cei 15 membri ai Consiului de Securitate au votat în favoare.
Antena3.ro

×
x close