Irlandezii nu au primit deloc bine vestea că ţara se va îngropa în datorii pentru a scăpa de la faliment. Zeci de oameni s-au ciocnit cu forţele de ordine după anunţul că Dublin va lua bani de la instituţiile internaţionale. În tot acest timp, politicienii încearcă să fugă de răspundere.
"Intenţia mea este de a încheia procedura bugetară cu intrarea în vigoare a legislaţiei necesare anul viitor şi de a proceda ulterior la o dizolvare a Parlamentului pentru a permite populaţiei să decidă cui vrea să îi încredinţeze responsabilitatea guvernării pentru perioada dificilă ce va urma", a declarat premierul Brian Cowen.
Premierul irlandez spune că Guvernul său va prezenta miercuri un plan de austeritate pe patru ani şi că bugetul pe 2011 va fi prezentat în 7 decembrie. Asta în condiţiile în care Irlanda va primi un ajutor financiar internaţional de până la 60% din Produsul Intern Brut, mai mare decât cel de care beneficiază Grecia, de 47% din PIB. Specialiştii spun că împrumutul acesta va fi între 85 şi 95 de miliarde de euro, faţă de 110 miliarde, cu cât s-au împrumutat elenii.
Economiştii sunt convinşi că Irlanda a fost îngenuncheată de propriile bănci, care au făcut speculaţii pe piaţa imobiliară, în anii boomului economic. Criza le-a lăsat însă fără lichidităţi, iar ţara a plonjat în criză. Anul trecut, deficitul bugetar era de 32% din Produsul Intern Brut, adică de 10 ori mai mare decât cota maximă admisă în zona euro.
Premierul irlandez vrea să dizolve Parlamentul