Antena 3 CNN Externe Premierul Indiei, Narendra Modi, la summitul BRICS: "Susţinem dialogul şi diplomaţia, nu războiul"

Premierul Indiei, Narendra Modi, la summitul BRICS: "Susţinem dialogul şi diplomaţia, nu războiul"

Vladimir Putin Narendra Modi
Premierul Indiei, Narendra Modi, și președintele rus, Vladimir Putin, la summitul BRICS din Kazan, Rusia. Analiștii politici internaționali se așteaptă ca Rusia să folosească această oportunitate pentru a contesta ordinea mondială condusă de SUA. Sursă foto: Hepta
de M.P.    |    23 Oct 2024   •   17:30

Premierul Indiei, Narendra Modi, a insistat miercuri asupra dialogului şi a diplomaţiei ca fiind cele mai bune soluţii pentru rezolvarea războaielor cu care se confruntă planeta în prezent, în discursul său la sesiunea plenară a summitului BRICS care are loc în oraşul Kazan din Rusia, informează EFE.

"Susţinem dialogul şi diplomaţia, nu războiul", le-a spus premierul indian participanţilor în cadrul sesiunii desfăşurate cu uşile închise, potrivit unui comunicat al guvernului Indiei.

Această abordare a devenit una obişnuită în discursurile premierului Modi despre conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, deşi de data aceasta nu s-a referit la ele în mod specific. Cu toate acestea, el a subliniat că lumea trăieşte în prezent în vremuri de "provocări presante, cum ar fi războaiele, incertitudinea economică, schimbările climatice şi terorismul".

India s-a abţinut să condamne invazia rusă în Ucraina şi s-a limitat la menţinerea unei poziţii neutre, apărând diplomaţia ca mijloc de rezolvare a războiului şi încercând, în acelaşi timp, să se poziţioneze ca mediator între Rusia şi Ucraina.

Premierul Modi a avut marţi o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, în care a subliniat încă o dată că India susţine soluţionarea conflictului din Ucraina exclusiv prin mijloace paşnice, aşa cum afirmase în timpul ultimei sale vizite la Moscova, în luna iulie.

Pe lângă insistenţa de a se obţine pacea, premierul Modi a aprofundat în intervenţia sa dezbaterea dintre Vest şi Est şi diviziunile dintre Sudul global - unde India doreşte să se remarce ca portavoce - şi cele mai dezvoltate ţări din Nord. În acest context, el a reamintit importanţa ca BRICS să fie o organizaţie care nu intenţionează să aprofundeze aceste diferenţe, ci mai degrabă să dea dovadă de o abordare inclusivă.

"Trebuie să transmitem lumii mesajul că BRICS nu este o organizaţie ce dezbină, ci una care lucrează mai degrabă în beneficiul umanităţii", a afirmat premierul indian.

Astfel, el a dat asigurări că India este pregătită să primească noi membri în această organizaţie, care este văzută ca un grup non-occidental, deşi a afirmat că deciziile "trebuie luate prin consens, iar opiniile membrilor fondatori ai BRICS trebuie respectate".

India este, alături de Brazilia, Rusia şi China, unul din membrii fondatori ai BRICS, iar ani de zile a menţinut o poziţie reticentă în privinţa extinderii grupului, căruia i s-a alăturat ulterior Africa de Sud, iar anul trecut Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.

Pe lângă întrevederea cu preşedintele Putin, premierul Modi are în program şi alte întâlniri cu liderii prezenţi la summit, inclusiv cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Aceasta va fi prima lor întâlnire bilaterală de la confruntarea dintre soldaţii celor două ţări la frontieră în 2020, cea mai mare escaladare a tensiunii din relaţiile bilaterale din ultimii ani. După patru ani de negocieri intense pentru a ajunge la un acord care să relaxeze militarizarea, guvernul indian a anunţat luni încheierea procesului de dezescaladare. 

×
Etichete: Narendra Modi BRICS
Parteneri
x close