Antena 3 CNN Externe Premierul indian Narendra Modi va face o vizită „în curând” în Rusia

Premierul indian Narendra Modi va face o vizită „în curând” în Rusia

Premierul indian Narendra Modi va face o vizită „în curând” în Rusia
Narendra Modi și Vladimir Putin. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2024   •   09:09

Narendra Modi, premierul Indiei, va vizita curând Rusia, fiind vorba despre o călătorie care evidențiază legăturile tot mai puternice dintre cele două țări, în ciuda relației strânse dintre New Delhi și Washington.

„Se fac pregătiri pentru vizita lui Modi la Moscova, iar datele vor fi anunțate în curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Yuri Ushakov, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS, notează CNN

„Pot să confirm că pregătim o vizită a prim-ministrului Indiei", a spus el, potrivit TASS. „Nu pot spune încă despre date, deoarece datele sunt anunțate de părți în acord. Dar ne pregătim în mod activ".

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe al Indiei pentru comentarii.

Citește și: Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea de Est

Vizita lui Modi va fi prima în țară din 2019 și vine la mai puțin de o lună după ce a fost reales la limită în funcția de prim-ministru.

Modi s-a întâlnit ultima dată cu președintele rus Vladimir Putin în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan, în 2022, unde i-a spus liderului că era de astăzi "nu este a războiului". De asemenea, Putin a vizitat New Delhi cu doar câteva luni înainte de invazia sa neprovocată în Ucraina.

Legăturile Indiei cu Rusia datează de zeci de ani, din timpul Războiului Rece, și au rămas puternice, în ciuda sancțiunilor repetate ale guvernelor occidentale împotriva Moscovei.

New Delhi s-a abținut în mod repetat de la voturile de condamnare a Rusiei la Organizația Națiunilor Unite și a evitat să critice public războiul Moscovei din Ucraina.

India, dependentă de Rusia

India rămâne puternic dependentă de Kremlin pentru echipamentele sale militare, o legătură vitală, având în vedere tensiunile actuale ale Indiei la granița sa comună cu China din Himalaya.

De asemenea, India și-a intensificat achizițiile de țiței rusesc la preț redus, oferind națiunii lui Putin o salvare financiară majoră, în timp ce se confruntă cu izolarea globală.

În același timp, legăturile Indiei cu Statele Unite au devenit mai puternice, pe fondul preocupărilor comune cu privire la afirmarea Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Modi s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden în timpul unei vizite de stat la Washington, în iunie anul trecut, în cadrul unei călătorii care a consolidat și mai mult parteneriatul lor în domeniul apărării, comerțului și tehnologiei.

Liderul indian s-a adresat, de asemenea, Congresului în timpul acestei călătorii, o onoare rezervată de obicei aliaților și partenerilor apropiați ai SUA, și a participat la un dineu de stat somptuos.

Mai târziu în același an, Putin nu a participat la summitul liderilor Grupului celor 20 de la New Delhi, în timpul căruia liderii au emis o declarație de consens, în care au criticat invazia sa din Ucraina.

India este membră a grupării de securitate Quad, alături de SUA, Japonia și Australia și are, de asemenea, un loc la masa a două grupări prietenoase Moscovei, SCO și blocul BRICS, care include Rusia și China.

×
Subiecte în articol: India Rusia premierul Indiei Narendra Modi
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Garry Kasparov: Războiul pornit de Putin se răspândește
x close