Antena 3 CNN Externe Premierul indian face un apel la „pace” înainte de a pleca în Ucraina

Premierul indian face un apel la „pace” înainte de a pleca în Ucraina

Narendra Modi Abaca
Premierul indian Narendra Modi. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de R.M.    |    21 Aug 2024   •   12:34

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, a făcut miercuri un apel pentru „revenirea la pace”, înainte de vizita sa planificată în Ucraina, care are loc la câteva săptămâni după ce l-a înfuriat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski prin gestul său de a-l îmbrățișa pe președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Moscova.

Narendra Modi, în vârstă de 73 de ani, urmează să se întâlnească joi cu omologul său polonez, Donald Tusk, în Polonia, iar vineri va ajunge în Ucraina, unde va fi primit de președintele Volodimir Zelenski.

„În calitate de prieten şi partener, sperăm la o revenire rapidă a păcii şi stabilităţii în regiune”, declară Narendra Modi pe reţelele sociale.

Premierul indian încearcă să mențină un echilibru delicat între relațiile tradițional solide ale Indiei cu Rusia și dorința de a dezvolta parteneriate mai strânse în domeniul securității cu națiuni occidentale, în contextul rivalității sale cu China.

De la începutul conflictului din Ucraina, de acum doi ani, Modi a evitat să condamne în mod direct invazia Rusiei și a încurajat ambele părți să își rezolve diferendele prin dialog.

India s-a abținut de la voturile în cadrul rezoluțiilor ONU care condamnau acțiunile Moscovei.

În ceea ce privește vizita în Ucraina, Narendra Modi intenţionează să discute cu Volodimir Zelenski despre „perspectivele soluţionării paşnice a conflictului ucrainean în curs” şi ”aprofundarea prieteniei între India şi Ucraina”.

Este prima deplasare a lui Modi în țara invadată de Rusia, de la începutul agresiunii armate în februarie 2022.

De asemenea, vizita șefului guvernului indian vine la aproximativ o lună după ce acesta s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin la Moscova, atunci când l-a îmbrățișat, gest care l-a înfuriat pe președintele Volodimir Zelenski.

 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close