Antena 3 CNN Externe Premierul britanic analizează situaţia trupelor din Irak

Premierul britanic analizează situaţia trupelor din Irak

Premierul britanic analizează situaţia trupelor din Irak
18 Sep 2007   •   14:54

Premierul britanic, Gordon Brown, urmează se întâlneşte marţi cu generalul american David Petraeus, comandantul forţei multinaţionale din Irak, şi cu ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker, pentru a discuta despre situaţia din Irak. Generalul Petraeus a trimis un raport către Congresul american săptămâna trecută, în care aprecia progresele înregistrate în domeniul securităţii în Irak, datorită suplimentării numărului militarilor în cursul acestei veri. Situaţia actuală din Irak permite retragerea unui număr de militari americani cuprins între 21.500 şi 30.000, până în vara anului 2008.

Generalul a subliniat riscurile unei retrageri substanţiale prea rapide din Irak, care ar putea avea consecinţe ?catastrofale?. Cabinetul premierului britanic a subliniat însă că raportul generalului Petraeus nu va influenţa deciziile Guvernului britanic privind retragerea sau nu a contingentului său din Irak.

Această decizie ?va fi bazată pe o evaluare la faţa locului şi de nivelul de pregătire a forţelor de securitate irakiene?, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic. Brown, la fel ca predecesorul său, Tony Blair, a refuzat până în prezent să stabilească un calendar al retragerii celor 5.500 de militari britanici staţionaţi în Irak.

Un contingent de 500 de militari va fi repatriat începând cu luna viitoare, dar Londra speră să poată transfera trupelor irakiene controlul întregii provincii Basra, începând cu această toamnă.

La începutul lunii septembrie, militarii britanici staţionaţi în palatul din Basra au fost transferaţi la aeroportul oraşului. În ultimii doi ani, militarii britanici s-au retras din trei provincii situate în sudul Irakului, Mayssan, Mouthana şi Zi-Qar.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close