Primul-ministru al Australiei propune ca statul să iasă de sub tutela Marii Britanii imediat după sfârşitul domniei reginei Elisabeta a II-a. Până acum, australienii nu au fost de acord cu renunţarea la monarhie. În 1999, 54% dintre australieni au votat ca ţara lor să rămână monarhie.
Julia Gillard vrea ca Australia să nu fie monarhie constituţională, ci republică. Schimbarea s-ar face însă abia după sfârşitul domniei reginei Elisabeta a II-a. Premierul de la Antipozi a făcut această declaraţie cu numai câteva zile înaintea alegerilor parlamentare.
Oficialul spune că, dacă va rămâne la putere, va iniţia un referendum pentru schimbarea formei de guvernământ. În 1999, un plebiscit pe aceeaşi temă a fost respins însă cu votul a 54% dintre australieni.
"Cred că perioada potrivită pentru ca această naţiune să devină o republică este odată cu schimbarea monarhului. Bineînţeles că sper ca Regina Elisabeta să aibă o viaţă lungă şi fericită, şi, ţinând cont de mama sa, cred că sunt toate şansele ca aşa să fie", a declarat premierul Australiei.
Liderul opoziţiei, însă, este de o cu totul altă părere şi promite că nimic nu se va schimba dacă partidul său va ajunge la guvernare.
"Cred că prevederile constituţionale existente au funcţionat bine în trecut. Nu văd niciun motiv pentru care nu ar funcţiona bine şi în viitor", a spus Tony Abbot, liderul opoziţiei din Australia.
Australia este membră a Commonwealth, organizaţie care reuneşte fostele colonii britanice. Şeful statului este acum Regina Elisabeta a 2-a, care are un rol simbolistic în guvernarea ţării. Cu toate acestea, partidul aflat la putere doreşte schimbarea monarhului cu un preşedinte, care ar avea tot puteri formale.
Antena 3