Antena 3 CNN Externe Scandal de spionaj între Rusia şi Australia. Mesaj dur al premierului Albanese pentru ambasadorul rus: „Să nu se amestece”

Scandal de spionaj între Rusia şi Australia. Mesaj dur al premierului Albanese pentru ambasadorul rus: „Să nu se amestece”

Anthony Albanese, Vladimir Putin
Premierul Australiei, Anthony Albanese, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Sursa foto: Profimedia Images | Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2024   •   22:15

Premierul Australiei i-a cerut Rusiei să nu mai comenteze și să se „retragă” în ceea ce privește scandalul de spionaj dintre cele două țări. Un cuplu de origine rusă și cu cetățenie australiană a fost arestat sub acuzația de spionaj. În replică, Rusia a spus că este vorba despre rusofobie, transmite Reuters. 

Cei doi soţi, care dețin cetățenia australiană, au fost arestați sub acuzația de a fi lucrat pentru a accesa materiale legate de securitatea națională a Australiei, deși nu a fost identificată nicio compromitere semnificativă, a declarat vineri Poliția Federală Australiană.

„Există informații răspândite despre arestarea la Brisbane a soților Kira și Igor Korolev, care dețin cetățenia rusă și australiană, sub acuzația de încercare de spionaj pentru Rusia”, a declarat vineri ambasada Rusiei în capitala Canberra într-o declarație pentru agenția de știri de stat a Rusiei, RIA.

„Scopul acestei campanii este evident: să ridice un nou val de paranoia anti-rusă aici, să distragă atenția australienilor de la numeroasele eșecuri ale politicilor Partidului Laburist aflat la guvernare”, a spus ambasada.

Albanese, vorbind cu reporterii sâmbătă, a spus că Rusia trebuie să „înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale altor națiuni suverane”.

„Rusia poate să primească mesajul, să se retragă. Rusia se implică în spionaj aici și în întreaga lume”, a spus Albanese la Brisbane, capitala statului Queensland, conform unei transcrieri.

Australia, unul dintre cei mai mari contribuitori non-NATO la Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, a anunțat joi la un summit NATO de la Washington un pachet de ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari australieni (170 de milioane de dolari americani) pentru Kiev.

Ambasada a solicitat informații scrise de la autoritățile australiene privind situația cuplului și lua în considerare "măsuri adecvate de asistență consulară", a relatat Australian Broadcasting Corp sâmbătă.

Ambasada nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters pentru un comentariu.

Conform documentelor instanței, Korolevii au apărut vineri în instanța magistratului din Brisbane, fiind acuzați fiecare de pregătirea unei infracțiuni de spionaj, care poate atrage o pedeapsă maximă de 15 ani în închisoare. Aceste acuzații sunt primele sub legile introduse în 2018.

Cei doi nu au solicitat eliberarea pe cauțiune și au fost arestați până pe 20 septembrie, când este programată următoarea lor apariție în fața instanței, au relatat media.

Potrivit poliției, soția în vârstă de 40 de ani, tehnician în sisteme informatice în Armata Australiană, a călătorit în Rusia și a instruit soțul ei din Australia să se autentifice în contul ei oficial pentru a accesa materiale de apărare.

Canberra a furnizat echipamente de apărare Kievului, a interzis exporturile de minereuri de aluminiu către Rusia și a sancționat peste 1.000 de indivizi și entități rusești.

×
Subiecte în articol: Australia Rusia spionaj
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close