Antena 3 CNN Externe Premiera istorică ce ar lua prin surprindere 1.2 MILIARDE de oameni. Decizia va fi luată la Vatican

Premiera istorică ce ar lua prin surprindere 1.2 MILIARDE de oameni. Decizia va fi luată la Vatican

Premiera istorică ce ar lua prin surprindere 1.2 MILIARDE de oameni. Decizia va fi luată la Vatican
de O.P.    |    28 Feb 2013   •   06:22

Cine va conduce Biserica Catolică? Este întrebarea de pe buzele tuturor după ce Papa Benedict al 16-lea a renunţat la Sfântul Scaun.

Nimeni nu ştie în acest moment dacă noul Suveran Pontif va fi european sau va fi din afara bătrânului continent, ceea ce ar fi o premieră în istorie. Presa internaţională vorbeşte intens despre favoriţii din cursa pentru scaunul de la Vatican. Iată câţiva dintre ei.

Speculaţiile privind alegerea succesorului lui Benedict sunt nenumărate. Însă  cardinalii favoriţi, cei mai vehiculati în presă, sunt doi italieni şi un ganez.

Cardinalul italian Angelo Scola, care conduce arhidioceza din Milano, este cotat de casele de pariuri cu şanse de 5/2 pentru a deveni următorul suveran pontif. În vârstă de 71 de ani, italianul pare a fi preferatul cardinalilor europeni din conclav: 28 dintr-un total de 117. Scola este una dintre cele mai puternice figuri ale Bisericii Catolice.

El şi-a câştigat un renume datorită relaţiilor foarte bune cu presa şi publicul, precum şi cu scena politică italiană. Expert în bioetică, el are şi relaţii bune cu musulmanii. Cu toate acestea, discursurile sale sunt adesea greoaie.  Are propriul website iar Vaticanul il lauda pentru popularitatea de care se bucura.

Cel de-a doilea italian favorit la sfantul scaun este Gianfranco Ravasi. Este actualul ministru al Culturii de la Vatican.  Este caracterizat drept un  spirit prietenos şi, de asemenea, este unul dintre  primii prelaţi  cu cont pe Twitter.

Un alt candidat la Sfântul Scaun este canadianul Marc Quellet, care face parte din aparatul administrativ al Vaticanului. Fost arhiepiscop de Quebeq, are 68 de ani e cotat la casele de pariuri cu 3 la 1.

A fost citat la un moment dat in presa spunand: "Sa fii papa e un cosmar!" Dar este considerat un teolog desavarsit si un cardinal apreciat de Papa Benedict al XVI-lea.

Un alt favorit este cardinalul Peter Turkson, din Ghana, actualul şeful al biroului pentru pace şi justiţie de la Vatican. Are 64 de ani şi dacă va fi ales va deveni primul papă de culoare din istoria bisericii catolice. Lista favoriţilor la sfântul scaun mai include un brazilian, un american şi  argentinian.  Cu cele mai mici sanse sa devina papa este arhiepiscopul de Westminister, Vincent Nichols de 67 de ani. El e cotat la casele de pariuri cu 66 la 1.

Mulţi consideră că viitorul Papă ar trebui să vină din America Latină, unde catolicismul este religia dominantă. Alţii spun că ar trebui să fie în Africa, unde numărul de adepţi este în continuă creştere. Nimic nu e cert in privinta identitatii urmatorului Papa decat faptul ca Vaticanul vrea sa il aleaga inainte de Pastile catolicior care au loc, in acest an, pe 31 martie.


×
Subiecte în articol: alegeri
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close