Antena 3 CNN Externe Premieră: Clonarea embrionilor de maimuţă, primul pas spre clonarea umană

Premieră: Clonarea embrionilor de maimuţă, primul pas spre clonarea umană

1 minut de citit Publicat la 17:16 12 Noi 2007 Modificat la 17:16 12 Noi 2007
<font color=red>Premieră</font>: Clonarea embrionilor de maimuţă, primul pas spre clonarea umană
Cercetători de la Oregon National Primate au reuşit, în premieră, să cloneze embrioni de maimuţă. Acest lucru dă mari spranţe celor care vor să obţină acelaşi lucru, dar în cazul embrionilor umani. Jurnaliştii de la ?The Independent? au anunţat rezultatele studiului întocmit de cercetătorii de la centrul din Oregon, în ediţia de luni. Încercările de a obţine clone umane au fost ratate din cauza problemelor de ordin tehnic şi etic şi a încercărilor de fraudare cu care s-au confruntat cercetătorii. Dar această nouă tehnică revoluţionară, testată pe primate, ar putea să eficientizeze procesul de clonare a embrionilor umani, care ar putea astfel fi finalizat cu succes.

Conducătorul cercetărilor, omul de ştiinţă de origine rusă, Shoukhrat Mitalipov, a declarat că echipa sa a descoperit o nouă modalitate de a trata embrionii de maimuţă, iar următorul lor raport va arăta noul stadiu al testelor.

Împreună cu o echipă din China, cei de la centrul din Oregon au reuşit să producă 100 de embrioni clonaţi, ce au fost introduşi în 50 de femele, primate macaques, dar niciuna dintre ele nu a putut purta sarcina pe termen lung.

Echipele de cercetători vor trimite un nou raport publicaţiei ?Nature?, unde se presupune că vor anunţa succesul încercării lor de a extrage celule stem din embrionii clonaţi. Ei lucrează pentru a dezvolta celule stem, obţinute din embrionii clonaţi, în celule adulte ce formează ţesutul inimii sau chiar neuroni.

Scurt istoric al clonării. În Marea Britanie şi în alte ţări clonarea prin reproducere este interzisă prin lege. Totuşi, o serie teste au fost făcute pe câteva specii, ale căror clone au fost realizate cu succes:

Clonarea vacilor ? Prima tentivă în acest sens a fost făcută în Statele Uinite, în 2001. Clona obţinută se numea Noah, dar a supravieţuit doar 48 de ore după naştere.
Clonarea şoarecilor ? Cumulina a fost primul şoarece de casă clonat la Universitatea Hawaii, în 1997. Clona a reuşit să ajungă la adolescenţă, dar a murit în mai, trei ani mai târziu.
Clonarea cailor ? Primul cal clonat, Prometea, s-a născut în Italia, în mai 2003.
Clonarea pisicilor ? Clona CopyCat s-a născut în Texas, în 2002 şi a dat naştere la trei pisoi în 2006, pe cale naturală.
Clonarea câinilor - Cercetători din Coreea de Sud au obţinut clona unui cîine, a doi pui de lup, şi a unui ogar afgan.

Detalii în The Independent

Antena3.ro

×
x close