Antena 3 CNN Externe Premieră: Bătrânii lumii vor depăşi numărul de copii

Premieră: Bătrânii lumii vor depăşi numărul de copii

Premieră: Bătrânii lumii vor depăşi numărul de copii
21 Iul 2009   •   10:12

Populaţia lumii devine din ce în ce mai bătrână, numărul persoanelor de peste 65 de ani urmând a depăşi numărul de copii pentru prima dată în istorie. În fiecare lună, alte 870.000 de persoane fac 65 de ani. Din cauza duratei medii de viaţă, numărul acestora este aşteptat să crească cu circa două milioane pe lună, iar în până în 2040, se va ajunge la dublarea persoanelor în vârstă, la 1,3 miliarde.
Aceasta va reduce numărul persoanelor care muncesc şi va impune costuri sociale mari.

Biroul de recensământ american a prezis că numărul de pensionare va fi mai mare decât cel al copiilor sub cinci ani, iar într-un deceniu numărul persoanelor în vârstă va fi mai mare.


Richard Suzman, de la Institutul naţional din Maryland, care a comandat studiul, arăta că ?îmbătrânirea globală schimbă natura socială şi economică a planetei".
În timp ce populaţia din Europa şi American de Nord îmbătrâneşte constant de câteva decenii, tendinţa se extinde acum şi la lumea aflată în curs de dezvoltare, în special Asia. Creşterea duratei de viaţă, sistemul sanitar mai bun, ratele mici de natalitate înseamnă că unele state asiatice trebuie să se pregătească pentru o creştere a populaţiei aflată la pensie.
In China, numărul de cetăţeni de peste 65 de ani va ajunge de la cei 106 milioane de locuitori de acum la 329 milioane în 2040. În Coreea de Sud proporţia celor de peste 65 de ani va ajunge la 29 procente, de la 10% acum.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: varsta de pensionare
Cele mai noi știri
Parteneri
x close