Un deţinut român s-a aflat printre cei 12 minori cărora Papa Francisc le-a spălat picioarele într-un ritual tradiţional care a avut loc la o închisoare de lângă Roma. Pentru prima oară printre cei tinerii cărora suveranul pontif le-a spălat picioarele s-au aflat şi două femei.
În această seară, Papa va oficia liturghia Patimilor lui Iisus, la Vatican, iar apoi va conduce procesiunea Drumului Crucii, până la Colosseum. Ceremoniile din Joia Mare catolică au început, la Vatican, printr-o liturghie în catedrala Sfântul Petru, la care au asistat peste 1500 de preoţi şi alţi clerici. Suveranul Pontif i-a îndemnat să nu rămână între zidurile bisericilor, ci să poarte cuvântul Evangheliei în comunităţile sărace.
Ca să dea un exemplu personal, Papa Francisc a ţinut o slujbă la un centru de detenţie pentru minori de lângă Roma. Ceremonia a fost urmată de ritualul "spălării picioarelor".
Până acum câţiva ani, Papa alegea 12 preoţi în vârstă pentru a le spăla picioarele într-una din catedralele Romei. Ritualul săvârşit la o închisoare este, însă, o premieră absolută. Ritualul aminteşte gestul de umilinţă al lui Iisus Christos faţă de Apostolii Săi, înainte de Cina cea de Taină.
Printre cei cărora suveranul pontif le-a spălat şi sărutat picioarele s-a aflat şi unul din cei cinci tineri români deţinuţi în penitenciar, dar şi două femei, o catolică italiană şi o musulmană bosniacă.
Includerea unor femei în ritual nu este o noutate pentru Papă, care a făcut-o deja ca arhiepiscop de Buenos Aires. Gestul său ar putea fi, însă, contestat de unii teologi tradiţionalişti care nu văd cu ochi buni implicarea femeilor în ritualurile Bisericii Catolice.