Antena 3 CNN Externe Premierul indian Narendra Modi condamnă atacurile lui Putin: „Atunci când copii nevinovați sunt uciși, inima sângerează”

Premierul indian Narendra Modi condamnă atacurile lui Putin: „Atunci când copii nevinovați sunt uciși, inima sângerează”

premier indian atacuri copii putin profimedia
Premierul indian Narendra Modi, în vizită la Vladimir Putin. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2024   •   17:57

Premierul indian Narendra Modi, aflat la Moscova, i-a spus marţi liderului rus Vladimir Putin că moartea copiilor nevinovaţi este dureroasă şi terifiantă, acest comentariu venind la o zi după un atac letal asupra unui spital pentru copii din Kiev, pentru care Ucraina dă vina pe Rusia, relatează Reuters.

Ucraina afirmă că a recuperat fragmente ale unei rachete de croazieră rusești Kh-101 de la spitalul de copii lovit luni în timpul unui val de atacuri rusești care au ucis cel puțin 41 de ucraineni în toată țara. Rusia, fără a oferi dovezi, susține că spitalul a fost lovit de un sistem antirachetă ucrainean.

"Fie că este vorba de război, conflict sau atac terorist, orice persoană care crede în umanitate suferă atunci când există pierderi de vieți", a declarat premierul indian Narendra Modi. "Dar atunci când copii nevinovați sunt uciși, inima sângerează și această durere este terifiantă", i-a spus Modi gazdei sale de la Kremlin.

Nu este prima dată când Modi pare să critice Rusia pentru acțiunile sale din Ucraina. În septembrie 2022, el i-a spus lui Putin că "era de astăzi nu este o eră a războiului", iar Putin a răspuns că înțelege preocupările lui Modi.

Cu toate acestea, India nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a profitat de ocazie pentru a cumpăra cantități record de petrol rusesc la preț redus, după ce sancțiunile au redus comerțul Moscovei cu Occidentul.

PARTENERIAT SPECIAL

Pentru Rusia, India a devenit un partener din ce în ce mai important, atât economic, cât și diplomatic, pe măsură ce Moscova încearcă să demonstreze că eforturile Occidentului de a o izola au eșuat.

Putin, vorbind marți înaintea lui Modi, a afirmat că cele două țări se bucură de un "parteneriat strategic deosebit de privilegiat" și i-a mulțumit pentru eforturile sale de a găsi o soluție pașnică la război.

"Vă mulțumesc pentru atenția acordată celor mai acute probleme, inclusiv pentru încercarea de a găsi modalități de a rezolva criza ucraineană, în primul rând prin mijloace pașnice", a spus el.

Modi a răspuns: "Ca prieten, am spus întotdeauna că pacea este necesară pentru generațiile viitoare. Soluțiile nu sunt posibile pe câmpul de luptă. În mijlocul armelor, gloanțelor și bombelor, discuțiile de pace nu pot avea succes. Trebuie să găsim calea spre pace doar prin discuții".

Incidentul de la spitalul ucrainean a fost stânjenitor pentru Modi, care și-a început luni vizita de două zile în Rusia. În timp ce Modi împărtășea pe X o fotografie în care îl îmbrățișa pe Putin, care l-a primit mai întâi într-o întâlnire informală la reședința sa de la Novo-Ogariovo, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este o "dezamăgire uriașă și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace să vadă liderul celei mai mari democrații din lume îmbrățișându-l pe cel mai sângeros criminal din lume la Moscova într-o astfel de zi".

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că a transmis Indiei îngrijorarea Washingtonului cu privire la relația sa cu Rusia. Separat, președintele Joe Biden a numit ultimele atacuri asupra Ucrainei "o reamintire oribilă a brutalității Rusiei".

Rusia a declarat că a lovit ținte militare, iar Kremlinul a insistat că Rusia nu vizează civili.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close