Antena 3 CNN Externe Premierul francez Gabriel Attal a anunțat că își dă demisia luni dimineață

Premierul francez Gabriel Attal a anunțat că își dă demisia luni dimineață

New Project (94)
Decizia lui Attal vine în urma rezultatelor exit-poll-ului de la alegerile din Franța | Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    07 Iul 2024   •   22:44

Premierul francez, Gabriel Attal, a anunţat duminică seara că îşi va prezenta demisia preşedintelui Emmanuel Macron luni dimineaţă, adăugând că îşi va exercita funcţiile atâta timp cât va fi necesar, transmite AFP.

Attal a făcut aceste comentarii după ce coaliţia franceză de stânga Noul Front Popular a câştigat cele mai multe locuri în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare anticipate, dar fără a obţine majoritatea absolută în parlament, conform principalelor institute de sondare.

El a spus că „nu ne vom alia niciodată cu cei cu care nu avem nimic în comun”, făcând referire la extremiștii RN.

„De mâine dimineață vom avea un nou acord politic, cu toți francezii”, a mai spus Attal.

Vorbind după ce alegerile anticipate din Franța au arătat că niciun partid nu va fi capabil să formeze un guvern majoritar, Attal a declarat că se va retrage mâine dimineață.

„Chiar dacă am avut rezultate de trei ori mai bune decât se preconiza, nu înseamnă că este o majoritate", a spus Attal.

„Deci, fidel tradiției republicane, mă voi retrage mâine dimineață."

Partidul lui Attal, Ensemble - același partid din care face parte și Macron - este de așteptat să obțină 150-175 de locuri în Adunarea Națională.

El a adăugat: „Mă gândesc la datoria mea de a respecta suveranitatea poporului. Deci aceasta este imaginea pe care o am despre funcțiile mele ca prim-ministru.

"Doamnelor și domnilor, în această seară există o nouă eră. Există o nouă eră, în ceea ce mă privește, începând de mâine."

Noul Front Popular ar ieși învingător din aceste alegeri legislative cu între 175 și 205 locuri în Adunarea Națională, potrivit unei proiecții Elabe pentru BFMTV, RMC și La Tribune Dimanche.

Cu toate acestea, coaliția de stânga nu este în măsură să obțină o majoritate absolută, stabilită la 289 de deputați. Pe locul al doilea se află coaliția prezidențială Ensemble, care ar obține între 150 și 175 de mandate. Elabe prognozează că Rassemblement National și aliații săi s-ar situa pe locul al treilea, cu între 115 și 150 de locuri.

Partidul lui Jordan Bardella, care era în frunte conform ultimelor sondaje ale institutelor de sondare, a pierdut în fața Noului Front Popular și a coaliției prezidențiale Ensemble.

Deși Rassemblement National spera să obțină o majoritate, dacă este posibil absolută, nu va obține decât între 115 și 150 de mandate, conform proiecției noastre Elabe pentru BFMTV, RMC și La Tribune Dimanche.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close