Ziarul francez Liberation scrie despre raportul inegal de forţe dintre obezitate şi malnutriţie. În timp ce peste 870 de milioane de oameni suferă de foamente, 1,5 miliarde de oameni sunt obezi, iar ca lucrurile să fie şi mai dureroase, 30% din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi.
În fiecare an 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate în lumea întreagă, echivalentul a aproape jumătate din producţia mondială de cereale. În Nord se aruncă pentru că acolo se produce şi se cumpără prea mult, în Sud pentru că acolo recoltele de strică înainte să fie culese şi când sunt culese n-au unde să fie stocate.
Cifrele apar în ultimul raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură.
Câtă mâncare se aruncă de exemplu în Franţa? Răspunsul este uluitor : 260 de kilograme de hrană pe an şi pe cap de locuitor (Franţa are 61 de milioane de locuitori, faceţi calculele). Mare parte din mâncare se pierde în timpul etapelor de producţie, de transport, de stocare şi de transformare.