Acesta a afirmat că este de părere că SUA nu vor construi promisele elemente ce fac parte din scutul anti-rachetă din Europa- nici radarul de lângă Praga, nici rachetele interceptoare din Polonia- în viitorul apropriat.
?Criza financiară mondială ar putea fi un bun pretext pentru ca proiectul să fie amânat?, declara Dienstbier la o emisiune TV. Potrivit parlamentarului, proiectul ar mai putea fi implementat doar dacă devine parte a unei cooperări ruso-americane.
?Fie va fi un sistem de apărare anti-rachetă comun al NATO, Rusia şi SUA, fie nu va mai exista nici un radar?, susţine Dienstbier .
Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a subliniat că tratatele bilaterale dintre ţara sa şi SUA nu vor fi reformulate chiar dacă Rusia participă la apărarea anti-rachetă.
Fostul consilier prezidenţial american Zbigniew Brzezinski, invitat şi al emisiunii TV, arăta că eventuala construcţie a unui radar nu este o chestiune urgentă pentru SUA. El a subliniat că utilitatea unei părţi din această tehnologie nu a fost încă probată.
Tratatele ceho-americane au fost semnat anul trect, dar nu au fost încă aprobate de parlament, iar guvernul de orientare dreapta ar putea să nu aibă sprijinul deplin al legiuitorilor.
Astfel, opoziţia de stânga şi câţiva membri ai coaliţiei parlamentare se opun proiectului Studiile de opinie arată că două treimi dintre cehi sunt împotriva bazei şi vor un referendum care să decidă problema.
Antena3.ro