Antena 3 CNN Externe Manfred Weber: PPE e gata să primească în rândurile sale noul partid ungar de opoziţie Tisza

Manfred Weber: PPE e gata să primească în rândurile sale noul partid ungar de opoziţie Tisza

Peter Magyar ?i MAnfred Weber, la Budapesta
Peter Magyar şi Manfred Weber, la Budapesta
de Alexandra Dima    |    15 Iun 2024   •   00:09

Manfred Weber, liderul Partidul Popular European, a transmis vineri că uşa familiei PPE este larg deschisă pentru Tisza, principalul partid de opoziţie din Ungaria transmite Agerpres.

Tisza, condus de Peter Magyar, a devenit în doar câteva luni principala formațiune de opoziție împotriva partidului conservator Fidesz, al premierului Viktor Orban.

La alegerile europarlamentare Tisza s-a situat pe locul 2, obţinând 7 din cele 21 de mandate de eurodeputat ce revin Ungariei. O performanţă, ţinând cont că toate celelalte partide de opoziţie s-au situat sub acest prag. 

Pe locul 1, partidul lui Viktor Orban, a obţinut 11 mandate în Parlamentul European. Cu două mai puţine decât la precedentele alegeri din 2019. 

Uşa familiei PPE, larg deschisă pentru Tisza

"Vă pot asigura că uşa familiei PPE este larg deschisă pentru partidul Tisza să se alăture grupului PPE" în Parlamentul European, a declarat Manfred Weber la o conferinţă de presă la Budapesta.

"Decizia finală nu este în mâinile mele, dar grupul va decide asupra acesteia joia viitoare. La întoarcerea mea acasă le voi spune ce am văzut aici", a adăugat liderul grupului PPE.

Peter Magyar şi-a anunţat înaintea alegerilor europene intenţia de a duce partidul său în PPE.

"Vom fi acolo cu voi, şi vom realiza o relaţie constructivă (...) Uneori vom fi critici, întrucât avem teme sensibile legate de Ungaria, dar vom fi pregătiţi (...) pentru discuţie şi dialog", a spus el vineri la conferinţa de presă alături de Weber.

Partidul Fidesz a părăsit în 2021 grupul popularilor europeni, în contextul acuzelor Bruxelles+ului cu privire la încălcarea statului de drept, în special pentru respingerea migranţilor şi a măsurilor anti-LGBT. 

Fidesz nu s-a mai afiliat niciunui grup politic european, dar Viktor Orban intenţionează acum să-l înscrie în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR).

×
Subiecte în articol: PPE Tisza
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close