"În opinia noastră, sancţiunile ar putea fi anulate începând din momentul în care două condiţii vor fi îndeplinite: menţinerea încetării focului (în estul Ucrainei) şi aplicarea strictă a acordurilor de la Minsk", a declarat la Moscova Chevenement, amintind poziţia Franţei.
"Sancţiunile şi contrasancţiunile constituie un proces de represalii din care toată lumea vrea să iasă. Ele sunt păguboase pentru cele două tabere", a adăugat senatorul francez.
"Exporturile franceze în Rusia reprezintă 0,5% din PIB. Nu putem ignora acest fapt", a subliniat Chevenement, care s-a exprimat în numele Franţei.
Rusia a decretat în august un embargo toal asupra exporturilor de produse alimentare provenind din Uniunea Europeană ca răspuns la mai multe valuri succesive de sancţiuni luate la adresa sa de occidentali.
Chevenement, care s-a întâlnit în cursul vizitei sale în Rusia cu şefii unor companii franceze şi ruse, dar şi cu oficiali politici, între care preşedintele Parlamentului rus, Serghei Narîşkin, a afirmat că nu a evocat subiectul privind livrarea navelor Mistral.
"Contractele au fost semnate şi trebuie îndeplinite. Franţa este o ţară suverană", a explicat senatorul.
"Franţa este în favoarea unei rezolvări politice şi paşnice a situaţiei actuale" în criza ucraineană, a continuat Chevenement.