Antena 3 CNN Externe Unei femei i s-a refuzat cererea de avort, deși fătul fusese depistat cu o tumoare pe creier. Cazul a provocat proteste masive în Croația

Unei femei i s-a refuzat cererea de avort, deși fătul fusese depistat cu o tumoare pe creier. Cazul a provocat proteste masive în Croația

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 14:49 12 Mai 2022 Modificat la 14:49 12 Mai 2022
femeie ?ns?rcinat?, steag Croa?ia
Unei femei i s-a refuzat cererea de avort, deși fătul fusese depistat cu o tumoare pe creier. Cazul a provocat proteste masive în Croația Sursa foto: hr.n1info.com

Patru spitale din Zagreb au refuzat să-i aprobe cererea de avort. În Croația, grupurile conservatoare, susţinute de Biserica Catolică, fac presiuni asupra autorităților să limiteze dreptul la avort. 

Femeile pot face întreruperi de sarcină până în săptămâna a zecea. Ulterior, astfel de intervenții pot fi făcute doar dacă sănătatea mamei sau a copilului sunt puse în pericol, dar și în cazuri de viol sau incest.

Cu toate acestea, se fac presiuni tot mai mari pentru a restrânge această practică. Presiunea religioasă în creștere îi influențează pe medici să-l refuze pe motive morale.

Fătul Mirelei Čavajda a fost diagnosticat cu o tumoare agresivă pe creier la sfârșitul lunii aprilie, în luna a șasea de sarcină. Medicii i-au spus femeii de 39 de ani, care mai are un copil, că fătul, dacă se va naște, fie va muri, fie va avea probleme grave de sănătate. Ea a fost sfătuită să caute ajutor în Slovenia vecină, scrie The Guardian.

Spitalele publice din capitala Croației au refuzat să efectueze avortul fără explicații sau după ce au spus că nu pot confirma diagnosticul ori nu au condițiile necesare. Cazul i-a înfuriat pe membrii grupurilor pentru drepturile omului și pe mulți alți oameni din țara balcanică. Joi, au fost anunțate mitinguri în Zagreb și în alte câteva orașe.

Mai mult, s-au organizat strângeri de fonduri, pentru a o ajuta pe femeie să-și întrerupă sarcina în Slovenia. ”1472 de cetățeni și 16 persoane juridice și-au exprimat sprijinul pentru Mirela. Vă mulțumim tuturor pentru solidaritatea arătată în aceste vremuri grele! Vă mulțumim că ați demonstrat că atunci când statul ne întoarce spatele unuia dintre noi, putem conta unul pe altul! Fondurile necesare vor fi direcționate imediat către Mirela, iar surplusul va fi folosit pentru a ajuta femeile să acopere costurile tuturor formelor de îngrijire a sănătății”, a transmis asociația RODA, care a organizat strângerea de fonduri.

Miercuri, cu o zi înainte de protestele anunțate, ministrul croat al sănătății, Vili Beroš, a declarat că o ”comisie medicală a permis întreruperea sarcinii”.

”Situația este extrem de dificilă”, a adăugat el. De aceea, comisia a estimat că ”au fost îndeplinite atât condițiile medicale, cât și legale pentru aprobarea avortului”.

Biserica rămâne extrem de influentă în țara în care aproximativ 90% din populația de 3,9 milioane este romano-catolică. În 2017, instanța supremă a țării a respins apelurile conservatorilor susținuți de biserică pentru interzicerea avortului.

De asemenea, a ordonat parlamentului să adopte o nouă lege privind reglementările avortului și a decis că cea actuală, datând din anii 1970, este depășită.

×
x close