Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, le-a cerut atleţilor care participă la Jocurile Olimpice de la Beijing să protesteze faţă de situaţia drepturilor omului din Tibet, relateză EUObserver. Într-un articol apărut în ediţia de duminică a tabloidului german Bild, politicianul creştin-democrat german a apreciat că dragostea pentru sport nu ar trebui să fie o scuză pentru a trece cu vederea chestiunile legate de drepturile omului.
"Aş dori să-i încurajez pe atleţi - bărbaţi şi femei - să privească lucrurile aşa cum sunt şi să nu întoarcă privirea. Fiecare atlet poate, în felul său, să dea un semnal. Este de datoria noastră să nu-i uităm pe oamenii din Tibet care luptă pentru supravieţuirea lor culturală", a spus şeful legislativului comunitar.
Declaraţiile lui Pöttering survin pe fondul unei nemulţumiri politice generale legate de cenzura de la Beijing, după ce autorităţile chineze şi-au retras promisiunea iniţială de a permite accesul nerestricţionat la internet al miilor de jurnalişti care acoperă evenimentul ce va debuta la 8 august.
"Nu înţeleg de ce guvernul chinez a limitat din nou accesul la internet, declanşând scepticism la nivel internaţional", a declarat şi ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier pentru revista Der Spiegel.
Ediţia de anul acesta a Jocurilor Olimpice este, de luni de zile, umbrită de reprimarea de către guvernul chinez a manifestaţiilor de protest ale tibetanilor, nu puţini fiind cei care au sugerat că ar trebui chiar să i se retragă Beijingului privilegiul de a găzdui acest eveniment de mare anvergură.
În luna aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care se sugera că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice să fie boicotată de toţi liderii europeni dacă Beijingul nu iniţiază discuţii cu Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului. Totuşi, majoritatea liderilor europeni nu au luat încă o poziţie oficială.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy - totodată şi preşedinte în exerciţiu al UE - a anunţat că va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor, atrăgându-şi numeroase critici. Şi comisarul european pentru comerţ, Peter Mandelson, i-a îndemnat pe liderii europeni să dea dovadă de pragmatism în abordarea relaţiilor cu China.
Sursă foto: www.cor.europa.eu
Agerpres