Antena 3 CNN Externe Posibila revenire a Franţei în structura militară a NATO modifică echilibrul puterilor

Posibila revenire a Franţei în structura militară a NATO modifică echilibrul puterilor

1 minut de citit Publicat la 11:22 31 Mar 2008 Modificat la 11:22 31 Mar 2008
Posibila revenire a Franţei în structura militară a NATO modifică echilibrul puterilor
Echilibrul relaţiilor transatlantice ar putea fi modificat, după revenirea Franţei în structura militară a NATO. Statele Unite doresc încheierea unui parteneriat cu Franţa, în detrimentul Marii Britanii şi Germaniei. Cu toate acestea, este puţin probabil ca preşedintele francez Nicolas Sarkozy să aducă în discuţie problema reintegrării Franţei în cadrul summit-ului alianţei nord-atlantice de săptămâna aceasta, de la Bucureşti.

Diplomaţii NATO susţin că Sarkozy şi-ar fi propus ca până în 2009 Franţa să se reintegreze în Alianţă, cât timp va fi sprijinit din punct de vedere politic, în principal din partea Marii Britanii, pentru dezvoltarea politicii de apărare a Uniunii Europene.

Ambasadorul american la NATO, Victoria Nuland, a susţinut discursuri la Londra şi Paris, în care a declarat că Washingtonul nu mai are nicio problemă cu Politica de Apărare şi Securitate a Uniunii Europene.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în cadrul vizitei oficiale efectuate săptămâna trecută la Londra, nu a amintit de faptul că Franţa doreste implicarea în structura militară a UE. Liderul francez ar putea demonstra acest lucru într-un anunţ în cadrul summit-ului de la Bucureşti, conform căruia va suplimenta cu 1.000 de militari trupele NATO din Afganistan.

Potrivit unui diplomat NATO, mutarea făcută de Sarkozy ar veni într-un moment în care forţele Marii Britanii sunt extrem de solicitate, iar prim ministrul Gordon Brown s-a angajat să reducă numărul soldaţilor de pe fronturile externe, după ce predecesorul său, Tony Blair, a devenit nepopular, în urma politicii de ?relaţii speciale? cu Statele Unite.

Preşedintele Sarkozy a luat o serie de măsuri, pentru a putea repoziţiona Franţa în fruntea organizaţiei. Pentru a putea obţine paritate cu Marea Britanie şi Germania, administraţia statului de la Paris ar trebui sa asigure fronturile externe cu un număr cuprins între 700 şi 1.000 de militari şi să plătească o sumă considerabilă bugetului comun al NATO.

Antena3.ro

×
x close