Șeful statului a făcut anunțul pe pagina oficială de Twitter. Liderul de la Cotroceni a purtat o discuție telefonică cu premierul Portugaliei.
”În conversația de astăzi cu prim-ministrul portughez @antoniocostapm, i-am mulțumit pentru decizia Portugaliei de a face parte din eforturile noastre comune de a consolida Flancul Estic și de a disloca 174 de soldați în România. Am discutat și despre cum să coordonăm și să ajutăm refugiații ucraineni”, a scris Iohannis.
Nu este singura țară care a luat decizii asemănătoare. Mii de trupe, inclusiv aeriane și navale, au fost trimise pentru a proteja aliații din apropierea Rusiei și Ucrainei, ca răspuns la decizia lui Putin de a invada.
În ultimele zile, soldații britanice au sosit în Estonia, în timp ce norvegienii au debarcat în Lituania. Statele Unite au trimis aproximativ 5.000 soldați. Aceștia au fost plasați în România și în Polonia.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că a cerut sprijinul aliaților pentru consolidarea apărării în această zonă: ”este crucială menținerea coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice în contextul agresiunii militare nejustificate și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei! La invitația Președintelui SUA, Joe Biden, am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu liderii globali aliați, în cadrul căreia am arătat disponibilitatea ca România să devină hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția noastră de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu această țară”.
”Am subliniat, totodată, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a Alianței pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, și am reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități”, anunța președintele pe Facebook..