Antena 3 CNN Externe Portugalia legalizează avorturile voluntare

Portugalia legalizează avorturile voluntare

Portugalia legalizează avorturile voluntare
12 Feb 2007   •   13:37

Avortul voluntar nu va mai fi un delict în Portugalia. La referendumul de duminică, peste 59% din alegători s-au pronunţat pentru legalizarea întreruperilor de sarcină. Rezultatul nu va fi validat, din cauza participării prea reduse, dar guvernul socialist a promis că va adopta rapid o lege conformă cu voinţa electoratului. Campania a fost condusă de partidele de stânga şi de cinci organizaţii civice. Militanţii pentru legalizarea avorturilor au salutat încheierea "suferinţelor şi umilinţei" femeilor obligate la avorturi ilegale şi adesea periculoase.

De cealaltă parte, adversarii întreruperilor de sarcină au scos în evidenţă rata scăzută a participării - 43,6 la sută. Campania pentru votul negativ a fost animată în primul rând de biserica romano-catolică, în opinia căreia avortul este "o crimă îngrozitoare". Dar majoritatea celor care s-au prezentat la urne au fost de altă părere.

Portugalia avea, până acum, una dintre cele mai restrictive legislaţii în domeniu din Uniunea Europeană. Întreruperea sarcinii era permisă doar în caz de viol, de fetus cu malformaţii sau riscuri pentru sănătatea femeii. Pedeapsa pentru avort putea merge până la trei ani de închisoare. Guvernul a promis că noua lege se va inspira din experienţa ţărilor cu bune rezultate în combaterea avorturilor clandestine.

Antena 3

×
Parteneri
x close