"În câteva zile merg în Statele Unite, unde avem o întâlnire foarte importantă cu Congresul şi preşedintele american (...). Sperăm, de asemenea, într-un viitor apropiat, un statut special de membru non-NATO al Alianţei", a declarat el.
Aceste două anunţuri au fost făcute în ziua intrării în vigoare a unor noi sancţiuni economice impuse de către UE şi Statele Unite Rusiei pentru rolul pe care-l joacă, în opinia lor, în conflictul din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Moscova o dezminte.
Preşedintele proeuropean a promis totodată, într-o conferinţă susţinută la Kiev şi consacrată strategiei proeuropene a Ucrainei, că Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie de Rusia, va face parte din nou din ţară şi "nu neapărat prin mijloace militare".
Ratificarea Acordului politic şi comercial de asociere cu UE, semnat în iunie la Bruxelles, va fi "un moment istoric" pentru ţară, a apreciat Poroşenko, care se exprima în engleză.
Semnarea Acordului a provocat furia Moscovei, în contextul în care cel mai puternic om de la Kremlin, Vladimir Putin, caută, prin crearea unei uniuni vamale, să-şi recapete influenţa în fostele republici sovietice.
"Poporul ucrainean a înfruntat unul dintre testele cele mai dificile pentru dreptul de a fi european", a dat el asigurări, referindu-se la cele cinci luni de conflict care s-a soldat cu peste 2.700 de morţi şi zeci de mii de persoane strămutate.
"Sunt absolut sigur că ţara va fi mai democratică şi va avea mai multe libertăţi", a continuat el. "Sunt şi voi fi întotdeauna mândru că sunt ucrainean şi mă simt eu-însumi un membru cu drepturi depline al familiei europene", a subliniat Poroşenko.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat la sfârşitul lui august că Ucraina intenţionează să relanseze procesul de aderare la NATO, în faţa "agresiunii" ruse din estul ţării.
În aprilie 2008, la Summitul NATO de la Bucureşti, liderii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice au convenit că Ucraina are vocaţia să se alăture NATO, ceea ce a provocat furia Rusiei, Însă, în 2010, Guvernul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici a renunţat la acest obiectiv, continuând totuşi să coopereze cu NATO.