Antena 3 CNN Externe Pompierii români se luptă cu incendiile din Franţa: "Există riscul ca focarele să se reaprindă!"

Pompierii români se luptă cu incendiile din Franţa: "Există riscul ca focarele să se reaprindă!"

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 13:40 13 Aug 2022 Modificat la 13:43 13 Aug 2022
pompieri franta bordeaux
Pompierii români se luptă cu incendiile din Franţa: "Există riscul ca focarele să se reaprindă!" Sursa foto: Thierry Breton / Panoramic / Bestimage - Hepta

Franța este lovită de o adevărată furtună de foc, cele mai puternice flăcări manifestându-se lângă orașul Bordeaux.

Cristian Buhăianu, comandantul pompierilor români, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre misiunea de astăzi a celor 77 de pompieri.

"Există riscul ca focarele să se reaprindă!"

"Noi suntem veniți aici din data de 12. Dimineața în jurul ore 3:30 ora locală ne-am cazat într-o tabără de operații și ulterior, în jurul orei 7:30 am pornit spre altă bază de operații, unde suntem în momentul de față. 

Începând cu ora 13 de pe parcursul zilei de ieri noi am desfășurat misiuni de stingere împreună cu pompierii francezi și germani, în sectorul 3 din cele 5 sectoare stabilite de comandantul operațiunilor de salvare. Aceste operațiuni se desfășoară ca urmare a activării mecanismului european de protecție civilă și a răspunsului pozitiv din partea României.

Cred că cele mai impresionante lucruri a fost fumul care se simțea de la aproximativ 50 de kilometri distanță față de baza de operații de unde suntem în momentul de față. Deci, după aterizarea de la Bordeaux, deja imediat s-a simțit fumul degajat de către incendii. 

Temperaturile sunt foarte ridicate, umiditatea este scăzută, viteza vântului depinde de momentul zilei, întrucât pe la prânz se intensifică viteza vântului, iar suprafața este una foarte mare, motiv pentru care comandantul operațiunilor de salvare a decis sectorizarea intervenției în 5 sectoare de stingere, noi acționând împreună cu pompierii francezi și pompierii germani în sectorul 3.

Noi acționăm în apropierea bazei de operații, la o distanță de aproximativ 5 kilometri față de baza de operații și toată zona afectată de incendiu este cu plantație de pin, iar în interioruş plantației există vegetație uscată foarte multă, deoarece din luna iunie nu a mai plouat în această zonă, iar datorită umidității scăzute, vântului și temperaturilor ridicate, focarele sunt multiple (...)

Acum din nou soarele este puternic și în continuare temperatura este ridicată, umiditatea este sub 10 %. deci acesta este riscul de a se reaprinde focarele, ca urmare a vântului. Noi deja le-am stins, întrucât incendiile sunt subterane și se dezvoltă la apariția văntului", a anunţat Cristian Buhăianu, comandantul pompierilor români.

România vine în ajutorul Franței

România se numără printre statele care au trimis ajutor în Franța, confruntată cu o dezlănțuire fără precedent a incendiilor de vegetație.

Peste o mie de pompieri au fost mobilizați în regiunea Gironde, din sudul țării, pentru a doua oară în interval de doar câteva săptămâni.

Aproape 80 dintre aceștia sunt români.

"Comisia Europeană a trimis patru avioane din flota sa de stingere a incendiilor poziționată în Grecia și Suedia. În plus, echipele de pompieri din Germania, Polonia, Austria și România sunt pe cale de a-i sprijini pe pompierii francezi", precizează Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

După ce autoritățile de la București au anunțat, joi, transportul salvatorilor români cu două avioane militare, vineri s-a decis plecarea unei a treia aeronave cu pompieri în Franța.

Între timp, mii de persoane au fost evacuate din calea focului izbucnit în apropiere de Bordeaux.

Aproape 7.000 de hectare de pădure și vegetație au fost deja pârjolite.

Suprafața cuprinsă de foc a crescut cu 600 de hectare într-o singură noapte.

×
x close