Antena 3 CNN Externe Polonia va produce 48 de lansatoare de rachete antiaeriene Patriot

Polonia va produce 48 de lansatoare de rachete antiaeriene Patriot

BeFunky-collage - 2024-08-12T175442.992
Lansatoarele M903 vor fi produse în Polonia și urmează să fie livrate armatei țării între 2027 și 2029 / sursă foto: Profimedia Images
12 Aug 2024   •   17:55

Luni, Varşovia a semnat un acord în valoare de 1,13 miliarde de euro pentru a produce 48 de lansatoare de rachete antiaeriene Patriot americane, destinate să consolideze apărarea ţării, notează AFP.

Potrivit acordului semnat între compania americană Raytheon şi grupul polonez Huta Stalowa Wola, lansatoarele M903 vor fi produse în Polonia și urmează să fie livrate armatei țării între 2027 și 2029.

„Acest contract consolidează securitatea Poloniei”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, la ceremonia de semnare.

Ca stat vecin şi susţinător necondiţionat al Ucrainei, Polonia va cheltui în acest an peste 4% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare, adică 33 de miliarde de dolari, dublu faţă de cele 2 procente din PIB cerute de NATO.

Polonia continuă să își consolideze capacitățile militare printr-o serie de achiziții semnificative de echipamente, în valoare de miliarde de dolari, în special din Statele Unite și Coreea de Sud.

Vineri, Varșovia a încheiat un acord cu Washingtonul pentru achiziționarea a câteva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, un contract în valoare de 855 de milioane de dolari (783 de milioane de euro).

Săptămâna viitoare, cele două țări vor semna un acord final pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de luptă AH-64E Apache, în cadrul unui contract estimat la nouă miliarde de euro.

În vederea acestei achiziții, Polonia a încheiat recent acorduri de compensare industrială cu companiile americane Boeing și General Electric, care includ transferul de competențe pentru întreținerea acestor elicoptere către fabricile poloneze.

 Valoarea acestor contracte se ridică la aproximativ 215 milioane de euro.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close