Antena 3 CNN Externe Polonia va amplasa rachete Patriot în apropiere de graniţa Rusiei

Polonia va amplasa rachete Patriot în apropiere de graniţa Rusiei

Polonia va amplasa rachete Patriot în apropiere de graniţa Rusiei
21 Ian 2010   •   00:28

Rachetele americane Patriot din Polonia vor fi staţionate în nordul acestui stat, la circa 100 km de graniţa cu enclava rusă Kaliningrad şi nu aproape de Varşovia cum era de aşteptat, a anunţat ministrul polonez al Apărării.
Bogdan Klich arăta că decizia de a plasa rachetele în oraşul Morag, mai aproape de Rusia, nu reprezintă nici un aspect de natură strategică.
"În Morag putem oferi cele mai bune condiţii pentru soldaţii americani şi cea mai bună bază tehnică pentru echipament," arăta Klich .
Polonia şi SUA au semnat în decembrie Acordul Statutului Forţelor - SOFA în care se specifică condiţiile desfăşurării de trupe americane pe sol polonez.
Potrivit SOFA, soldaţii americani vor deservi rachetele Patriot, care vor fi integrate în sistemul naţional de securitate al Poloniei.
De Patriot se vor ocupa circa 100 de soldaţi americani, prima tură urmând a ajunge în fostul stat comunist în martie.
Rusia s-a opus puternic planurilor administraţiei americanie de a plasa 10 rachete interceptoare în Polonia şi un radar în Cehia. Opoziţia Moscovei a mers atât de departe încât a ameninţat că va plasa rachete balistice Iskander-M în Kaliningrad.
În septembrie anul trecut, preşedintele american Barack Obama a renunţat la scutul antirachetă din Europa Centrală şi Rusia a anunţat că nu va mai aduce rachete la graniţa poloneză.
Cu toate acestea, Varşovia a insistat ca sistemele Patriot să fie plasate în Polonia, conform unui pact bilateral de securitate, indiferent dacă se va continua sau nu cu planurile de desfăşurare a rachetei interceptoare.
Patriot (MIM-104) este un sistem de apărare aeriană menit a contracara rachetele balistice, rachetele de croazieră şi atacurile de avioane. Sistemul este folosit de Egipt, Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuwait, Olanda, Arabia Saudită şi Taiwan.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: rachete Patriot Polonia scut antiracheta
Cele mai noi știri
Parteneri
x close