Antena 3 CNN Externe Polonia reacționează dur la anunțul Germaniei că suspendă Schengen și reintroduce controlul pașapoartelor. Tusk: „Este inacceptabil”

Polonia reacționează dur la anunțul Germaniei că suspendă Schengen și reintroduce controlul pașapoartelor. Tusk: „Este inacceptabil”

GettyImages-942320772
Germania a decis să reintroducă controlul pașapoartelor din 16 septembrie. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    10 Sep 2024   •   19:05

Premierul polonez Donald Tusk a denunţat marţi ca fiind „inacceptabil” anunţul Berlinului privind o înăsprire a politicii migratorii a Germaniei prin controale la toate graniţele, relatează AFP. Berlinul a decis să suspende Spațiul Schengen și să reintroducă controalele de pașapoarte.

Germania a decis luni să instaureze controale la frontiere pentru a combate imigraţia ilegală, care a devenit din nou o problemă politică majoră pentru guvernul lui Olaf Scholz în faţa ascensiunii extremei drepte.

„Acest tip de acţiune este inacceptabil din punctul de vedere al Poloniei”, a spus Tusk într-un discurs televizat adresat ambasadorilor polonezi reuniţi la Varşovia pentru o conferinţă anuală.

Potrivit lui Tusk, „ceea ce are nevoie Polonia nu este o consolidare a controalelor la frontierele noastre, ci o mai mare participare a ţărilor, inclusiv a ţărilor precum Germania, la supravegherea şi securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, în special pentru a face faţă unui val de imigraţie ilegală orchestrat, potrivit Varşoviei, de Rusia şi Belarus.

Şeful guvernului polonez îşi doreşte o consultare cu privire la noua situaţie pentru ţările vecine Germaniei.

„În următoarele ore, ne vom adresa celorlalte ţări afectate de aceste decizii ale Berlinului, pentru a ne concentra de urgenţă asupra unei reacţii în cadrul Uniunii Europene pe această temă. Cu toţi vecinii statului german”, a spus Tusk.

Germania reintroduce controalele la frontiere din 16 septembrie

Conform anunţurilor făcute de Berlin, controalele la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca vor fi introduse pentru şase luni începând cu 16 septembrie. Ele se vor adăuga la controalele deja existente la frontierele cu Polonia, Republica Cehă, Austria şi Elveţia.

Marţi, Comisia Europeană a cerut Berlinului măsuri „proporţionale” şi care trebuie să rămână „excepţionale”.

Reacții după ce Germania a anunțat că suspendă Schengen

Anunțul Germaniei că va suspenda temporar Spațiul Schengen și va extinde controalele la toate frontierele sale a creat reacții în Europa. Austria a anunțat că nu va primi niciun migrant respins de Germania, în timp ce în Țările de Jos sunt voci că ar trebui să se ia o măsură similară și acolo.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat pentru Bild că țara sa nu va primi niciun imigrant respins de Germania, spunând că „nu există loc de manevră acolo”, scrie The Guardian.

La rândul său, politicianul olandez de extremă dreaptă Geert Wilders a lăudat demersul Germaniei de a extinde temporar controalele la frontierele terestre și a spus că Țările de Jos ar trebui să facă același lucru.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close