Polonia este necesar să finalizeze lunga anchetă cu privire la presupusa închisoare secretă CIA de pe teritoriul său, în care ar fi fost torturate persoane suspectate că fac parte din Al-Qaida, şi să aducă în faţa justiţiei eventualii responsabili, au cerut vineri oficiali ONU, relatează AFP, conform
Mediafax.
Comitetul ONU împotriva Torturii a denunţat "amânări" ale unei anchete care durează de cinci ani şi care vizează o presupusă complicitate a Varşoviei în acest dosar. Comitetul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la secretul care "înconjoară ancheta şi la faptul că nimeni nu şi-a asumat responsabilităţile în această anchetă".
Comitetul cere statului polonez să "ducă la bun sfârşit ancheta într-un termen rezonabil". El cere ca Varşovia să garanteze "că persoanele implicate în presupuse infracţiuni de tortură şi rele tratamente răspund pentru faptele lor".
În 2008, Parchetul polonez a deschis o anchetă asupra acuzaţiei potrivit căreia Polonia a permis CIA să gestioneze o închisoare secretă, în perioada 2002-2003, într-o bază aparţinând serviciilor poloneze de informaţii.
Se crede că între persoanele care ar fi fost deţinute în această bază s-ar afla organizatorul autoproclamat al atentatelor de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, arestat în Pakistan în 2003, care compare în prezent în faţa unui tribunal militar în centrul militar de detenţie din baza americană de la Guantanamo Bay (Cuba).
Parchetul polonez a acordat deja statutul de victimă unui număr de trei deţinuţi de la Guantanamo care afirmă că au fost deţinuţi în Polonia, un yemenit şi doi saudiţi, ceea ce le permite să intenteze o acţiune în justiţie.
Polonia este una dintre numeroasele ţări europene suspectate de implicare în programe americane de transferare a unor persoane suspectate că fac parte din Al-Qaida în închisori secrete din ţări terţe, în vederea obţinerii unor informaţii prin tortură.
O anchetă a Comitetului Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului a conchis că deţinuţi "importanţi" au fost deţinuţi în secret, închişi în celule individuale şi supuşi unor "interogatorii în forţă" în care s-a recurs la tortură, de exemplu prin simularea înecului.
În alt comunicat, Comitetul a deplâns decizia Portugaliei de a abandona ancheta asupra rolului său în practici similare, din cauza probelor insuficiente.