Antena 3 CNN Externe Polonia. Donald Tusk a fost desemnat premier

Polonia. Donald Tusk a fost desemnat premier

Polonia. Donald Tusk a fost desemnat premier
24 Oct 2007   •   09:46

Partidul Platforma Civică din Polonia, câştigător în alegerile legislative de săptămâna trecută, l-a nominalizat pe Donald Tusk la funcţia de premier. Cu acest prilej, el a făcut apel către adversarul său politic, preşedintele Lech Kaczynski să îl ajute rapid la formarea noului guvern. Printre priorităţile mandatului său, Tusk a vorbit şi despre îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia şi Germania.

Potrivit constituţiei, preşedintele ţării are la dispoziţie 2 săptămâni pentru a nominaliza un premier, începând cu 5 noiembrie. Este data la care noul Parlament polonez se reuneşte pentru prima oară. În mod obişnuit, candidatul desemnat provine din cadrul partidului cu cele mai multe voturi.

Nominalizat deja de propriul partid la funcţia de premier, Donald Tusk a declarat că este gata să prezinte noul cabinet până la mijlocul lui noiembrie, dacă preşedintele nu întârzie cu nominalizarea sa. Întrebat despre priorităţile propriului mandat, Donald Tusk a vorbit despre o îmbunătăţire a relaţiilor cu statele vecine.

Relaţiile ruso- polone s-au înrăutăţit sub guvernarea fraţilor Kaczynski din cauza planului american de amplasare a scutului anti-rachetă, pe fondul crizei energetice şi al interzicerii de către Moscova a importurilor de carne poloneză.  

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close