Antena 3 CNN Externe Polonia. Coaliţia a luat sfârşit, Premierul conduce un cabinet minoritar

Polonia. Coaliţia a luat sfârşit, Premierul conduce un cabinet minoritar

Polonia. Coaliţia a luat sfârşit, Premierul conduce un cabinet minoritar
13 Aug 2007   •   16:23

Preşedintele polonez Lech Kaczynski a pus capăt, oficial, coaliţiei de dreapta, aflată la putere, după ce a acceptat demisia a 4 miniştrii populişti şi ultracatolici din fostul Guvern. Cei 4 au fost înlocuiţi cu apropiaţi ai fratelui său geamăn, premierul Jaroslaw Kaczynski. Şeful guvernului se află în acest moment în fruntea unui cabinet minoritar, format doar din reprezentanţii partidului său conservator, şi câţiva tehnocraţi. Teoretic, el nu mai dispune acum de majoritate în Dietă. Premierul Jaroslaw Kaczynski a anunţat la finele săptămânii trecute că vrea să convoace alegeri anticipate în toamnă, cel mai probabil în octombrie.

Consiliul Naţional al partidului conservator Lege şi Justiţie a decis să îi permită premierului să recurgă la anticipate, după o reuniune de urgenţă orgaizată sâmpătă. Polonia, cel mai mare stat fost comunist membru al Uniunii Europene, se confruntă de câteva luni cu o criză politică gravă, pe fondul divergenţelor din cadrul coaliţiei de guvernământ.

Formaţiunea conservatoare a fraţilor Kaczynski, un partid de extremă dreapta şi o formaţiune rurală de stânga nu se mai pot pune de acord, după ce un vice-premier a fost demis, pentru presupusa implicare într-o afacere de corupţie. Drept răspuns, liderul formaţiunii a decis ca miniştrii săi să părăsească guvernul condus de Jaroslaw Kaczynski şi să pună capăt alianţei cu partidul acestuia.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close