Antena 3 CNN Externe Polonia chemată în justiţie pentru o autostradă

Polonia chemată în justiţie pentru o autostradă

Polonia chemată în justiţie pentru o autostradă
21 Mar 2007   •   18:23

Comisia Europeană a cerut miercuri Curţii Europene de Justiţie să ordone Poloniei oprirea lucrărilor la o autostradă care traversează o zonă protejată din raţiuni de mediu. ?Comisia regretă că a trebuit să aducă acest caz în faţa Curţii Europene de justiţie?, a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, care a adăugat că Bruxelles-ul doreşte o măsură asigurătorie din partea Curţii în această cauză, o decizie preliminară care să oblige Polonia să suspende lucrările.

?Acţiunea este necesară dacă dorim protejarea de intervenţia umană a acestor zone naturale cu importanţă europeană, care găzduiesc plante şi animale rare?, a mai spus comisarul. Executivul comunitar a precizat că a mai înaintat Curţii o plângere în care se solicită Franţei milioane de euro constând în amenzi pentru că nu a redus nivelul ridicat de nitraţi din râurile regiunii Bretania.

?Comisia europeană a cerut Curţii să impună Franţei o amendă de peste 28 de milioane de euro, şi penalităţi zilnice de peste 117.000 de euro din momentul deciziei Curţii Europene de Justiţie până la rezolvarea problemei?, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Dimas, Barbara Helfferich precizând că Franţa caută totuşi soluţii pentru remedierea chestiunii.

Polonia doreşte ca o secţiune din autostrada care leagă Varşovia de Helsinki să treacă prin Rospuda (nord-estul ţării), zonă cunoscută pentru unicitatea plantelor şi animalelor sale şi protejată de un program al UE. Autorităţile de la Varşovia contestă părerea CE că autostrada ar distruge ecosistemul de la Rospuda, iar mulţi locuitori ai zonei susţin proiectul pentru că, spun ei, ar revigora zona.

Rompres

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close