Antena 3 CNN Externe Polonia. Bush întâmpinat cu proteste

Polonia. Bush întâmpinat cu proteste

Polonia. Bush întâmpinat cu proteste
08 Iun 2007   •   18:13

Preşedintele Statelor Unite a sosit în Polonia, cea de-a treia etapă a turneului său european. După Cehia şi Germania, George Bush a venit pentru a discuta problema amplasării componentelor scutului american anti-rachetă în această ţară. Proiectul sistemului defensiv nu e agreată însă de mulţi polonezi, care au protestat înaintea sosirii liderului de la Casa Albă. Bush şi soţia sa, Laura au sosit la Gdansk la câteva ore după încheierea summitului G8, din Germania. Liderul de la Casa Albă a apărut refăcut după indigestia pe care o suferise dimineaţă.

E a doua sa vizită în această ţară în ultimii 4 ani, dar de această dată nu la Varşovia, ci în staţiunea Jurata, la reşedinţa de vară a preşedintelui Lech Kachinsky. Principalul subiect al agendei e controversata problemă a amplasării scutului anti-rachetă în Polonia, o idee care nu e agreată de Rusia.

Şi mulţi dintre polonezi sunt împotrivă. Chiar la Jurata, cu puţin timp înaintea lui Bush, mai mulţi pacifişti au protestat în stradă. ?Bush vrea să pună Polonia în postura Calului Troian, să fie în interiorul Europei ca să facă jocul lui războinic. Nu sunt de acord, nu vreau să-şi pună armele pe pământul nostru, în ţara noastră?, spune unul dintre protestatari.

Vizita se desfăşoară în condiţii maxime de securitate. Guvernul polonez a mobilizat la Gdansk şi Jurata peste 3.000 de poliţişti.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close