Cameramanii și fotoreporterii au transmis imagini impresionante, cu oameni epuizați, care ard lemne din pădure pentru a se încălzi și își țin copiii la piept, pentru a le mai atenua micuților mușcătura frigului.
Migranții dorm în corturi și speră într-o minune, care să le deschidă calea către un stat european.
Unii, mai înclinați să facă pariu pe propria viață, riscă și forțează gardul din sârmă ghimpată. Câteva zeci de oameni și-au pus soarta la încercare în acest fel în ultimele zile.
Cei mai mulți au fost prinși și întorși de unde au venit. Câțiva au scăpat cu fuga.
Însă pentru majoritatea succesiunea zilelor se rezumă la contemplarea gardului de sârmă, în așteptarea unei decizii luate de alții pentru ei.
Printre cele mai puternice imagini transmise zilele acestea de jurnaliști se numără și instantaneul realizat de fotograful Viktor Tolochko pentru Sputnik și ajuns pe fluxul agențiilor internaționale.
Într-un șir de migranți așezați în fața barierei de sârmă, cel mai apropiat are piciorul stâng amputat sub genunchi.
O proteză care se atașează la ciot este sprijinită de gard iar în capătul unde sunt curelele de atașare se văd o șosetă și alte materiale textile de protecție.
Celălalt picior, dreptul, este intact, desculț, cu șoseta alături.
Bărbatul are fața mascată cu un fular verde închis, poartă o geacă bleumarin și o șapcă închisă la culoare.
Drama din spatele imaginilor este reală.
Însă la fel de real este faptul că miile de migranți masați de regimul de la Minsk la frontiera cu Polonia au plătit, fiecare, sume de mii de dolari pentru "privilegiul" de a juca rolul muniției umane în represaliile planificate de liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, în replică la sancțiunile mai vechi sau mai noi impuse de UE.
Dino, un kurd irakian, știa că își asumă un risc încercând să se strecoare în UE prin Belarus. Dar, din dorința de a avea o viață nouă, bărbatul a plătit 4.000 de dolari unui agent de turism care i-a "aranjat" o viză şi un bilet de avion spre Minsk.
La sfârșitul săptămânii trecute Dino a ajuns în cele din urmă la granița cu Polonia, unde a fost întâmpinat cu garduri de sârmă ghimpată, temperaturi sub zero grade și soldați înarmați, trimiși să împiedice trecerea celor ca el.
Migrant irakian: "M-aș duce în Germania să lucrez, dacă mi-ar da viză"
"Este atât de frig... stăm aici și rămânem fără mâncare", a spus irakianul de 47 de ani într-un apel video pentru Financial Times.
Pe fundalul neclar se vede bariera care-i împiedică pe acești oameni să intre în Polonia.
"Dacă am putea obține o viză pentru Polonia, dacă am putea obține o viză pentru Germania... m-aș duce acolo și aș lucra", își mărturisește el planurile pe termen scurt.
Dino şi alte mii de migranți sunt actorii aproape anonimi ai unei puneri în scenă cu regizori necruțători. Situația a escaladat dramatic în această săptămână, când cel mai mare grup de migranți din istorie s-a îndreptat spre frontieră, ceea ce a provocat avertismentul, apoi decizia UE de a impune noi sancțiuni regimului din Belarus.
Europa, slăbită pe două fronturi: criza migranților la frontiera cu Belarus și perspectiva unei invazii în Ucraina
Decizia politică a blocului comunitar s-a luat în pofida amenințării formulate de Lukaşenko, de a opri tranzitul de gaze către țările Europei.
Până în prezent, migranții, supravegheați de serviciile de securitate poloneze de o parte şi forțele belaruse de cealaltă parte, se confruntă cu lipsa de hrană şi apă şi chiar cu moartea.
Până în prezent, autoritățile poloneze au anunțat șase morți pe partea lor de frontieră.
O confruntare armată pe acest fond tensionat nu poate fi exclusă și chiar a fost evocată drept parte a scenariului cu care liderii de la Minsk și de la Moscova urmăresc să slăbească Europa.
SUA au avertizat, iar autoritățile de la Kiev au confirmat prezența a 90.000 - 100.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina.
Conform celui mai agresiv scenariu ce poate fi recompus pe marginea realității din teren, Rusia ar putea, la un moment considerat oportun, să invadeze Ucraina, în timp ce Europa ar fi "ocupată" să atenueze criza de la granița dintre Polonia și Belarus.