Antena 3 CNN Externe Polonia avertizează că Lukașenko se pregătește să provoace o nouă criză a migranților la granițele Uniunii Europene

Polonia avertizează că Lukașenko se pregătește să provoace o nouă criză a migranților la granițele Uniunii Europene

Soldat polonez la granita cu Belarus
Granița dintre Polonia și Belarus a fost scena unei crize intense pe parcursul iernilor trecute, după ce dictatorul Lukașenko a încercat să destabilizeze frontiera prin trimiterea unui număr mare de migranți. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    15 Oct 2024   •   19:47

Polonia avertizează că regimul de la Minsk de pregătește să creeze o nouă criză a imigranților la granițele Uniunii Europene prin îndreptarea unui număr mare de oameni la graniță, așa cum a făcut-o în timpul iernilor trecute. Avertismentul a fost dat de ministrul de interne din cadrul guvernului Tusk, Maciej Duszczyk. Recent, pentru a contracara aceste presupuse planuri ale Belarusului, Polonia a suspendat temporar dreptul de azil.

„Informaţia pe care o avem despre diverse scenarii care sunt dezvoltate în Belarus şi Rusia justifică o astfel de supapă de siguranţă”, a declarat Duszczyk pentru postul de televiziune local TVN24.

Oficialul polonez a adăugat că Belarusul intenţionează să declanşeze o „criză a frontierei fierbinţi şi a migraţiei” prin forţarea a sute de oameni să se îndrepte către frontiera externă a Uniunii Europene pentru a destabiliza situaţia din Polonia.

Sâmbătă, premierul guvernului polonez, Donald Tusk, a anunţat planul ţării sale de a suspenda provizoriu dreptul de azil, urmând ca detaliile să le ofere după şedinţa de guvern de marţi, 15 octombrie.

Polonia şi UE i-au acuzat pe dictatorii Putin și Lukașenko, că îndreaptă migranţii veniţi din regiuni de criză către graniţa externă a UE pentru a pune presiuni asupra Occidentului.

În ciuda construirii unui gard cu o înălţime de 5,5 metri şi a montării unui sistem de supraveghere electronică de-a lungul frontierei poloneze, migranţii încă încearcă să treacă graniţa în mod ilegal, zilnic.

De la începutul anului, poliţia de frontieră poloneză a înregistrat deja aproximativ 28.000 de astfel de încercări.

×
Parteneri
x close