Antena 3 CNN Externe Polonia. Autostradă în rezervaţie naturală

Polonia. Autostradă în rezervaţie naturală

Polonia. Autostradă în rezervaţie naturală
23 Feb 2007   •   14:55
UPDATE: Comisia Europeană dă un ultimatum de 7 zile Poloniei! Este termenul pe care îl are la dispoziţie pentru a renunţa la lucrările de construcţie a autostrăzii care riscă să distrugă o rezervaţie naturală din nord-estul ţării. Polonia va primi miercuri un aviz în acest sens. În caz contrar, forul comunitar va sesiza Curtea Europeană de Justiţie. Anunţul a fost făcut de Barbara Helfferich, purtătorul de cuvânt al Comisarului European pentru Mediu, Stavros Dimas.

În Polonia vor începe în zilele următoare lucrările la un segment de autostradă, care încalcă prevederile europene cu privire la protecţia mediului, potrivit Uniunii Europene. Autostrada Via Baltica se va întinde de la Helsinki la Varşovia şi urmează să treacă printr-o rezervaţie naturală din nord-estul Poloniei. Bruxelles a avertizat că ar putea apela la justiţie pentru a opri lucrările. Comisarul European pentru Mediu, Stavros Dimas, este de părere că drumul ar crea o ?catastrofă de proporţii?.

Pentru că drumurile din Polonia sunt unele dintre cele mai proaste din Uniunea Europeană, guvernul a decis că ele reprezintă o prioritate. Problema este că segmentul de autostradă din valea râului Rospuda, care a provocat aceste divergenţe, se află într-o zonă mlăştinoasă protejată datorită unor specii rare de plante şi de animale, inclusiv elani, lupi şi vulturi.

Mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a mediului încearcă să oprească lucările şi cer ca autostrada să fie construită mai departe, într-o zonă folosită drept pământ agricol. Autorităţile spun însă că acest lucru presupune întârzierea proiectului cu 10 ani, iar Polonia nu-şi poate permite să aştepte atât de mult.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close