Statele Unite ignoră cererea Poloniei de a-i preda versiunea completă a raportului întocmit de către Senat, care ar putea să clarifice acuzaţii potrivit cărora CIA a comis abuzuri asupra unor suspecţi Al-Qaida într-o închisoare din nordul ţării, afirmă procurori polonezi, informează
Reuters.
Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului american a detaliat, în decembrie, modul în care Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a folosit tehnici - inclusiv simularea înecului şi unor execuţii - împotriva unor suspecţi de terorism în instalaţii secrete din străinătate în anii care au urmat atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.
Comisia a dezvăluit locurile închisorilor secrete ("black sites"), însă acestea au fost cenzurate în rezumatul pe care l-a făcut public.
Procurori polonezi afirmă că au solicitat în mod oficial Departamentului american al Justiţiei o copie a raportului integral, necenzurat, pentru a-i ajuta în ancheta penală cu privire la acuzaţiile potrivit cărora CIA a operat o instalaţie secretă într-o pădure, în Polonia.
"Partea americană nu a trimis Poloniei o versiune integrală a raportului, în pofida solicitării noastre scrise", a declarat Piotr Kosmaty, un reprezentant al procuraturii de pe lângă o curte de apel din Cracovia, care conduce ancheta.
"Nu am primit nicio asistenţă judiciară de la partea americană", a declarat el pentru Reuters.
"Oameni torturaţi" După publicarea rezumatului raportului întocmit de către Senat, preşedintele Barack Obama a recunoscut că CIA a "torturat nişte oameni" în închisori secrete, în străinătate, în timpul administraţiei predecesorului său George W. Bush.
Însă Casa Albă s-a opus ca oricine din Statele Unite să fie tras la răspundere, o poziţie despre care grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că se extinde, în prezent, şi la investigaţiile din Europa.
Nefurnizarea unei copii a raportului Senatului face parte dintr-un model de comportament, potrivit unui document pe care Guvernul polonez l-a trimis Consiliului Europei (CoE), principlaul organism în domeniul drepturilor omului pe continent.
Guvernul afirmă că a trimis Departamentului american al Justiţiei şase cereri de ajutor, în virtutea unui tratat americano-polonez privind asistenţa judiciară reciprocă. "Prima cerere a fost refuzată, iar la celelalte cinci nici măcar nu s-a răspuns", se arată în document.
Oficiali polonezi au ridicat problema neacordării acestei asistenţe de către partea americană într-o serie de contacte diplomatice, dar şi de alt fel, însă fără să obţină un răspuns definitiv, potrivit aceleiaşi surse.