Antena 3 CNN Externe Polițiștii brazilieni au fost goniți cu săgeți la un protest al indigenilor

Polițiștii brazilieni au fost goniți cu săgeți la un protest al indigenilor

Câteva sute de indigeni brazilieni au protestat în fața clădirii Congresului din Brasilia, împotriva unui proiect de lege susținut de sectorul agricol al țării care ar limita recunoașterea terenurilor ancestrale.

o_1f8s27ij01at43p51cgpvss11gqt.jpg
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    23 Iun 2021   •   12:15

Protestatarii, care purtau pălării cu pene și aveau corpul vopsit, au încercat să invadeze o clădire a Parlamentului pentru a cere destituirea șefului Agenției Guvernamentale pentru Afaceri Indigene, deoarece nu le-a apărat interesele.

Forțele de ordine au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea care trăgea cu săgeți înspre ferestrele de sticlă ale clădirii.

Cel puţin trei poliţişţi au fost răniţi de săgeţi.

"Acest proiect de lege este dăunător nu doar pentru noi, ci pentru omenire", a declarat pentru Reuters, Sonia Guajajara, șefa celei mai mari organizații-umbrelă indigene din Brazilia.

Legislația, depusă pentru prima dată în 2007, va stabili anul 1988 ca dată limită pentru delimitarea terenurilor de rezervație dacă acestea nu ar fi fost ocupate până în acel moment. 

Camera inferioară o să voteze proiectul de lege în zilele următoare.

Curtea Supremă a Braziliei trebuie să se pronunțe asupra unui caz care ar stabili jurisprudența în această problemă și care se așteaptă să susțină argumentele indigene conform cărora fixarea datei în 1988 încalcă garanțiile constituționale pentru locurile ancestrale.

"Proiectul de lege a fost respins de comisia pentru drepturile omului în 2009. Aceasta este o retragere inacceptabilă pentru drepturile indigene și o absurditate constituțională", a declarat Joenia Wapichana, singura parlamentară indigenă din Brazilia, într-o sesiune a comisiei congresuale.

Proiectul de lege va oferi terenurile indigene protejate către activități de agricultură și minerit comercial. 

Legea este susținută de președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care susține dezvoltarea regiunii Amazon prin exploatarea resurselor minerale din rezervații.

×
Subiecte în articol: Braziliei Jair Bolsonaro
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close