Fenomenul nu este nou. Cu câteva săptămâni înainte, o reţea clandestină care trafica prostituate din Ungaria a fost anihilată în Zurich, iar oficialii din Brazilia au identificat recent Elveţia ca fiind a doua destinaţie a lumii din acest punct de vedere.
Pentru a rezolva această problemă, guvernul elveţian a lansat un plan naţional la începutul lunii octombrie şi a intensificat colaborarea cu poliţia altor ţări, în special cele din Europa de Est. La program participă şi România. Doi ofiţeri din ţara noastră, printre care şi o femeie, au petrecut o săptămână la Ticino şi Zurich pentru a-şi face o idee despre felul în care se prezintă situaţia.
„România este privită ca o importantă sursă de trafic de persoane şi reprezintă un loc de tranzit pentru cei care vin din Republica Moldova. Victimele, majoritatea femei, sunt forţate să se prostitueze sau să lucreze în case, hoteluri sau restaurante, în timp ce minorii sunt trimişi să cerşească. Destinaţiile preferate sunt Spania şi Italia, datorită limbilor asemănătoare, dar şi a legislaţiei, care este mai puţin strictă”, a declarat poliţista din ţara noastră, într-un interviu acordat celor de la swissinfo.ch.
Femeia a adăugat că victimele sunt tinere între 18 şi 30 de ani, majoritatea din mediul rural, acolo unde trăiesc într-o sărăcie extremă, de multe ori chiar fără apă sau instalaţii sanitare. Există şi excepţii, adică persoane cu educaţie, de la oraş, dar care au venituri mici.
„În ultima vreme, modul de recrutare s-a schimbat radical. Nu mai avem de-a face cu mafiile care controlează mai multe grupuri de femei, pe care le ameninţă sau cărora le fură paşapoartele. În prezent, victimele sunt seduse de un bărbat din cercul lor social, aşa-numita strategie «loverboy». Este îngrijorător că peste 60% dintre traficanţi sunt cunoscuţi de victimele lor”, a mai precizat poliţista.
Odată ajunse peste graniţă, femeile sunt forţate să se prostitueze pe stradă, în bordeluri sau în diverse apartamente. Sunt lipsite de orice libertate şi ţinute sub supraveghere strictă.
Exemplul Elveţiei, ţară în care prostituţia este legală, ar putea fi de ajutor: „În România, nu doar că este o infracţiune, dar este şi privită negativ de societate. Am încercat să o legalizăm de câteva ori, dar a fost imposibil, pentru că biserica s-a opus de fiecare dată”.
„În această săptămână, am întâlnit câteva tinere care sunt înregistrate ca prostituate la poliţia din cantonul Ticino. Discutând cu ele, am realizat că majoritatea acestor femei au un nivel bun de educaţie şi ştiu bine ceea ce fac. Unele dintre ele mi-au spus că au părăsit România ştiind ceea ce urmau să facă şi că au mai fost în câteva ţări din Europa. Am fost uimită de numărul mare de femei din România aflate în Elveţia şi cred că este important să intensificăm cooperarea pentru a ţine fenomenul sub control”, a spus reprezentanta legii din ţara noastră.
Poliţista care a vorbit cu jurnaliştii elveţieni a recunoscut că foarte puţine femei victime ale traficului de persoane au curajul să denunţe crimele comise împotriva lor, pentru că „se tem de represalii. Nu este vorba doar despre ele, ci şi despre familiile lor. Plus că le e frică să nu ajungă în închisoare”, şi a precizat că cifrele privind rata de succes în lupta cu traficul uman sunt confidenţiale.
„Vă pot confirma însă că investigaţiile sunt complexe şi pot dura chiar până la patru ani. Cooperarea internaţională este fundamentală în astfel de infracţiuni. De obicei, totul decurge bine, chiar dacă sunt ţări precum Italia, în care complexitatea structurilor nu face deloc lucrurile uşoare”.