Antena 3 CNN Externe Ce portofoliu de comisar ar urma să primească România. Politico: „Nu e cel mai strălucit, dar e unul dintre cele importante”

Ce portofoliu de comisar ar urma să primească România. Politico: „Nu e cel mai strălucit, dar e unul dintre cele importante”

Robert Kiss
5 minute de citit Publicat la 13:46 04 Sep 2024 Modificat la 13:49 04 Sep 2024
ID258513_INQUAM_Photos_George_Calin (1)
Premierul Marcel Ciolacu a propus-o pe Roxana Mînzatu, fost ministru, pentru un post de comisar european. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna viitoare ce portofolii vor primi cei 26 de viitori comisari propuși de țările membre. În lupta pentru cele mai căutate portofolii în următoarea Comisie Europeană, doar câteva țări pot câștiga cele mai mari premii, scrie Politico.

Este un puzzle complicat, deoarece trebuie să echilibreze egalitatea de gen, apartenența la partide politice și geografia. În plus, liderii naționali și candidații pe care i-au trimis la Bruxelles negociază portofoliile, sperând să-și asigure un post puternic. Majoritatea activităților de lobby au loc în spatele ușilor închise, în convorbiri directe între von der Leyen și liderii țărilor membre. 

Competitivitatea, apărarea și deschiderea blocului către viitorii membri ai UE vor fi prioritățile de bază pentru von der Leyen în următorii cinci ani. Portofoliile cu control asupra banilor UE — cum ar fi bugetul, coeziunea sau finanțele — sunt, de asemenea, dorite de capitalele naționale.

Ce nume sunt vehiculate. România ar putea primi Coeziunea

Economia este unul dintre cele mai căutate portofolii, iar mai mulți actuali și foști miniștri de finanțe se numără printre nominalizați. Mai multe portofolii ar putea prezenta un element economic, dar nu toată lumea va pleca fericită.

Premierul italian Giorgia Meloni a spus clar că dorește ca Raffaele Fitto – membru al partidului Frații Italiei – să aibă un portofoliu economic important.

Dar există alții care vor dori o parte din plăcinta economică, inclusiv ministrul de finanțe Magnus Brunner (Austria) și foștii miniștri de finanțe Michael McGrath (Irlanda) și Maria Luís Albuquerque (Portugalia).

Pentru portofoliul economic, numele avute în vizor sunt: Raffaele Fitto, Magnus Brunner, Tomaž Vesel, Piotr Serafin, Michael McGrath, Jozef Síkela, Maria Luís Albuquerque, Wopke Hoekstra.

Românca Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene în perioada 10 iunie-4 noiembrie 2019, propusă de Marcel Ciolacu pentru un post de comisar european din partea României, este unul dintre cele trei nume luate în calcul pentru portofoliul coeziunii.

Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care vizează alte portofolii.

Coeziunea ar putea primi o nouă denumire care să se potrivească mai bine cu o Comisie axată pe investiții, putând fi redenumită „investiții regionale”.

Importanța coeziunii va fi, de asemenea, legată de viitoarea discuție privind următorul buget pe șapte ani al blocului și de probabilitatea ca acesta să modifice modul în care Bruxelles-ul distribuie fondurile către zonele mai sărace.

Alegerea Greciei, Apostolos Tzitzikostas, a fost guvernator al regiunii Macedonia Centrală și are experiență în supravegherea punerii în aplicare a fondurilor UE. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut cunoscut faptul că Atena se așteaptă la un portofoliu important, mai ales că a jucat un rol semnificativ în sprijinirea lui von der Leyen în obținerea unui al doilea mandat.

Pentru portofoliul Apărării sunt în joc două nume: Valdis Dombrovskis, Thierry Breton.

Chiar înainte de a fi aprobată pentru un al doilea mandat la conducerea CE, von der Leyen plănuia să aibă un nou rol în următoarea sa echipă - un comisar responsabil pentru apărare. Ceea ce la început părea un portofoliu-cheie și-a pierdut însă din strălucire. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, despre care se zvonea de mult că ar fi ales de Polonia pentru acest rol, a declarat la începutul verii că nu este interesat (și, în cele din urmă, nu a fost ales oricum pentru a servi ca comisar).

Dar alții sunt interesați de un post care s-ar putea dovedi foarte interesant dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie.  

Valdis Dombrovskis - vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț în cadrul Comisiei ieșene - este un candidat puternic pentru postul de comisar pentru apărare, a declarat ministrul leton al apărării Andris Sprūds pentru POLITICO.

Francezul Thierry Breton, între timp, a fost responsabil pentru piața internă, industria de apărare și tehnologie în prima Comisie von der Leyen. Nu este un secret că dorește o promovare (von der Leyen va avea probabil mai mulți vicepreședinți executivi în următorul mandat și niciun vicepreședinte).

Pentru Agricultură sunt vehiculate trei nume: Christophe Hansen, Wopke Hoekstra și Costas Kadis.

Von der Leyen va căuta o pereche de mâini mai sigure decât cele ale lui Janusz Wojciechowski, comisarul polonez pentru agricultură cu performanțe slabe, pe care l-a marginalizat în primul său mandat, scrie Politico.

Luxemburghezul Christophe Hansen face parte din comisia pentru agricultură a țării sale din 2023 și a fost, de asemenea, membru al Comisiei pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European, unde a contribuit la orientarea planurilor naționale pentru politica agricolă a UE. Hansen provine dintr-o familie de fermierim iar verișoara sa, Martine Hansen, este ministrul agriculturii din Luxemburg.

Olandezul Wopke Hoekstra a fost adus pentru a lua locul șefului Green Deal, Frans Timmermans, după plecarea acestuia din urmă în urmă cu un an. Se consideră că are mai multe șanse să obțină funcția de ministru al comerțului decât pe cea de ministru al agriculturii.

Cipru l-a nominalizat pe fostul ministru al agriculturii, biologul Costas Kadis, care este dornic să obțină postul mediteranean care va fi creat în curând. Cu toate acestea, Kadis este, de asemenea, cunoscut ca fiind interesat de portofoliul agriculturii.

Întrucât toată lumea luptă pentru un portofoliu economic „mare” care să includă competitivitate, industrie sau servicii financiare, politica comercială nu este la fel de căutată ca în comisiile anterioare.

Pentru Comerț sunt vehiculate trei nume: Wopke Hoekstra, Jessika Roswall, Michael McGrath. Principalul candidat pentru postul de ministru al comerțului este olandezul Wopke Hoekstra - care a fost nominalizat din nou de viitoarea coaliție de guvernământ din Țările de Jos după o perioadă petrecută ca șef al UE pentru climă.

Valdis Dombrovskis și Olivér Várhelyi, numele vehiculate pentru preluarea portofoliului pentru Extindere.

Pentru Climă sunt vehiculate patru nume:

Jozef Síkela, în prezent ministru ceh al industriei și comerțului, ar prefera un portofoliu pentru industrie sau energie în Comisia von der Leyen, potrivit unui oficial guvernamental ceh; Die Welt a raportat că acesta din urmă îi va reveni. Sikela și-a demonstrat talentul de a reuni oamenii în timpul crizei energetice, când Republica Cehă a condus Consiliul și țările UE au convenit asupra măsurilor de coordonare a achizițiilor de gaze.

Julian Popov din Bulgaria a ocupat până de curând funcția de ministru al mediului și apei din țara sa și a fost consilier politic pentru Europa Centrală și de Est la Fundația Europeană pentru Climă. Cu toate acestea, deoarece Bulgaria a fost singura țară care a nominalizat atât un bărbat, cât și o femeie - și deoarece Popov este jumătatea masculină a acestui duo - este puțin probabil să obțină un loc în echipa lui von der Leyen.

Dan Jørgensen din Danemarca a fost ministru al climei și energiei în perioada 2019-2022; în ultimii doi ani a condus un minister însărcinat cu cooperarea pentru dezvoltare și politica climatică globală.

Teresa Ribera din Spania este văzută ca o alegere puternică pentru un rol în domeniul climei, având zeci de ani de experiență, contacte nesfârșite la nivel înalt și o bună reputație. Cu toate acestea, ea este o sceptică nucleară înrăită.

 

×
x close